ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς να αποφύγετε το .. μποτιλιάρισμα στο taxisnet

Σε περισσότερες δόσεις φέτος η πληρωμή του φόρου εισοδήματος - Κεντρική Εικόνα

«Κρύος ιδρώτας» λούζει τους αρμόδιους του υπουργείου Οικονομικών για το κατά πόσο θα αντέξει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis τον τεράστιο φόρτο εργασίας που θα δεχθεί τις επόμενες ημέρες.

Κι αυτό γιατί μέσα σε διάστημα 20 ημερών, θα πρέπει να γίνουν περίπου 3,4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις ή ημερησίως περισσότερες από 170.000 δηλώσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις φοροτεχνικών, εάν συνυπολογισθούν και οι δηλώσεις των νομικών προσώπων όπως επίσης και οι φορολογικές υποχρεώσεις που υπάρχουν για τον τρέχοντα μήνα (ΦΠΑ από τις μεγάλες επιχειρήσεις) το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών πολύ δύσκολα θα αντεπεξέλθει.

Να σημειωθεί ότι το ηλεκτρονικό σύστημα δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερες από 120.000 δηλώσεις ημερησίως, γιατί «πέφτει». Επομένως το «έμφραγμα» του συστήματος είναι πολύ πιθανό!

Ποιες είναι όμως οι ώρες που μπορεί να εξυπηρετηθεί κάποιος και να αποφύγει το ηλεκτρονικό... μποτιλιάρισμα;

Τα ξημερώματα είναι σίγουρο ότι το σύστημα θα είναι άδειο και χωρίς προβλήματα.

Αντίθετα, με βάση και τα μέχρι τώρα στοιχεία των κατατεθειμένων δηλώσεων, η χειρότερη περίοδος αιχμής για το taxisnet είναι μεταξύ 10 το πρωί με 1 το μεσημέρι.

Ειδικότερα, το ζενίθ του συστήματος είναι το τρίωρο είναι μεταξύ 11 και 12 το μεσημέρι, διάστημα στο οποίο υποβλήθηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες συνολικά περίπου 59 χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις.

Η άλλη «λάθος ώρα» είναι μεταξύ 6 και 9 το απόγευμα όπου και πάλι αυξάνεται η επισκεψιμότητα για την υποβολή δηλώσεων στο taxisnet. Το συγκεκριμένο τρίωρο υποβλήθηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες συνολικά περίπου 133 χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις.

Η πιο ευνοική από άποψη ροής δηλώσεων ώρα είναι μετά τις 11 το βράδυ, καθώς παρατηρείται ότι μειώνεται δραστικά ο αριθμός των δηλώσεων που υποβάλλονται ενώ η πιο καλή ώρα είναι αυτή μεταξύ 4 και 5 τα ξημερώματα. Από τις 11 έως τις 5 το πρωί υποβλήθηκαν την τελευταία εβδομάδα συνολικά περίπου 14 χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις. Μεταξύ 4 και 5 τα ξημερώματα υποβλήθηκαν μόλις 135 φορολογικές δηλώσεις.