ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια Τράπεζα: Η πολιτική αβεβαιότητα επιβαρύνει την ανάπτυξη του εμπορίου

Παγκόσμια Τράπεζα: Η πολιτική αβεβαιότητα επιβαρύνει την ανάπτυξη του εμπορίου - Κεντρική Εικόνα

Η πολιτική αβεβαιότητα επιβραδύνει την ανάπτυξη του εμπορίου, εκτιμά έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, υποδεικνύοντας ότι η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η έκθεση δεν κατονομάζει τον Ντ. Τραμπ, αλλά υπογραμμίζει τους κινδύνους από την άνοδο του προστατευτισμού και τις απειλές για κατάργηση εμπορικών συμφωνιών, όπως αυτές που έχει κάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμα τον κίνδυνο τού ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να αναγκάσει τις εταιρείες να επαναπατρίσουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες μπορεί να υπονομεύσουν τις προσπάθειες να τονωθεί η χαμηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητας.

Το διεθνές εμπόριο αναπτύσσεται με ρυθμό χαμηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ανάπτυξη 1,9% που κατέγραψε το 2016, σύμφωνα με την έρευνα του οργανισμού, είναι η χαμηλότερη από το 2009.

Αλλά το 2016 η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν το άλμα στην αβεβαιότητα για την οικονομική πολιτική. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, η αβεβαιότητα αυτή ήταν υπεύθυνη για τη 0,6 ποσοστιαία μονάδα από την πτώση της 0,8 ποσοστιαίας μονάδας στην ανάπτυξη του εμπορίου από το 2015 ως το 2016.