ΕΥ ΖΗΝ

«Οραματιζόμενοι την Πόλη του Αύριο»

«Οραματιζόμενοι την Πόλη του Αύριο» - Κεντρική Εικόνα

Στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Artecitya. Οραματιζόμενοι την Πόλη του Αύριο" (2014-2018) συμμετέχει η ΔΕΘ-Helexpo, στοχεύοντας να ενεργοποιήσει την συμμετοχή καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, δημιουργών και κοινού στο σχεδιασμό των πόλεων, με προτεραιότητα την διαμόρφωση μιας νέας προσέγγισης της έννοιας της αστικής ζωής.

Το "ARTECITYA. Envisioning the City of Tomorrow" (2014-2018) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ξεκίνησε στα τέλη του 2014 από 8 πολιτιστικούς φορείς από 7 Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Σλοβενία, Πολωνία, Κύπρος, Τσεχία και Ελλάδα), με την υποστήριξη του προγράμματος “Δημιουργική Ευρώπη”.

Με τη συμμετοχή του στο ARTECITYA, ο εθνικός εκθεσιακός φορέας πρόκειται να διοργανώσει ένα Φεστιβάλ Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογίας που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2016, 2017 και 2018, στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος E-Gaming, που υλοποιεί η ΔΕΘ-Helexpo τα τελευταία 5 χρόνια.

Στόχος του νέου αυτού Φεστιβάλ είναι η εξερεύνηση διαφορετικών μορφών συνέργειας μεταξύ τέχνης, επιστήμης και τεχνολογίας, μέσα από την συνεργασία μεταξύ δημιουργών και προγραμματιστών.

Το πρόγραμμα της κάθε χρονιάς θα σχεδιάζεται μέσα από μια σειρά εργαστηρίων προετοιμασίας που θα παράγουν νέες, καινοτόμες ιδέες και μοντέλα εφαρμογών, με τη συμμετοχή νέων και καταξιωμένων δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο κέντρο της διαδικασίας τοποθετούνται πρακτικές της σύγχρονης τέχνης όπως η Τέχνη για την Κοινωνική Αλλαγή (Art for Social Change), η Εμπλοκή της Κοινωνίας (Social Engagement) και η Συμμετοχή (Participation).  

Για τον σχεδιασμό του Φεστιβάλ, η ΔΕΘ-Helexpo βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τους υπόλοιπους φορείς διοργάνωσης του ARTECITYA, όπως με το Goethe-Institut Thessaloniki και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει θέσει το project υπό την αιγίδα του.