ΕΛΛAΔΑ

Στις 4 Ιουλίου η συζήτηση στο ΣτΕ για την ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

Στις 4 Ιουλίου η συζήτηση στο ΣτΕ για την ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες - Κεντρική Εικόνα

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου όρισε σε εμβόλιμη δικάσιμο της 4ης Ιουλίου 2016, στη μείζονα σύνθεση της Ολομέλειας του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου (28 μέλη), να συζητηθούν οι αιτήσεις ακυρώσεως των τηλεοπτικών σταθμών Alpha, Antenna, Epsilon TV (E-TV), Mega Channel, Skai, Star Channel και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών, κατά των κανονιστικών πράξεων του διαγωνισμού για τη χορήγηση 4 τηλεοπτικών αδειών.

Στην Ολομέλεια αυτή θα συμμετέχουν, εκτός των συμβούλων Επικρατείας, και αντιπρόεδροι, ενώ εισηγητής των υποθέσεων αυτών ορίστηκε ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου.

Όπως έγινε γνωστό, ένας εκ των συνηγόρων των τηλεοπτικών σταθμών είχε αποστείλει επιστολή στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για επίσπευση της εκδίκασης των υποθέσεων αυτών. Με την επιστολή του αυτή -η οποία κοινοποιήθηκε και προς άλλους (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κ.λπ.), αλλά και στον κ. Σακκελλαρίου- ο δικηγόρος ζητούσε για την προστασία των θεσμών αλλά κυρίως της αξιοπιστίας του ίδιου του διαγωνισμού, να υποβληθεί αίτηση (όπως προβλέπει σχετική διάταξη) από τον υπουργό ως διάδικο, κατά προτίμηση εκδίκασης της υπόθεσης.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η αποδοχή του αιτήματος «είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας του διαγωνισμού τόσο έναντι των διαγωνιζομένων και των Ελλήνων πολιτών, όσο και έναντι των Ευρωπαϊκών Θεσμών».

Η Ολομέλεια δε, του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο τον κ. Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, με την υπ΄ αριθμ. 113/2016 απόφασή του απέρριψε την αίτηση αναστολής του κυπριακού τηλεοπτικού σταθμού «Ο Λόγος» (Μega Κύπρου), με έδρα τη Λευκωσία.

Ο συγκεκριμένος κυπριακός τηλεοπτικός σταθμός στρεφόταν κατά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και ζητούσε να ανασταλεί η άρνηση του να του απαντήσει στην αίτησή του να εκπέμψει ψηφιακά στην Ελλάδα με την κυπριακή άδεια που έχει. Βασικό επιχείρημά του είναι ότι, εφόσον έχει άδεια τηλεοπτικού σταθμού από άλλη ευρωπαϊκή χώρα, μπορεί να εκπέμψει και στην Ελλάδα.

Παράλληλα, έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί, κεκλεισμένων των θυρών, στις 17 Ιουνίου 2016 στην Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο κ. Σακελλαρίου και εισηγητής ο κ. Παπαγεωργίου) η αίτηση αναστολής του Mega Channel για το ζήτημα των αδειών. Στην αίτησή του το Mega Channel, μεταξύ των άλλων, επικαλείται ότι «σύμφωνα με το εφαρμοστέο ενωσιακό δίκαιο η όλη διαδικασία αδειοδότησης, πλέον του ότι είναι αντίθετη στα ευρωπαϊκά νομοθετικά δρώμενα είναι και αντισυνταγματική, λόγω της παράκαμψης του ΕΣΡ».