ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Θηριώδη τάνκερ παραγγέλνουν οι Έλληνες εφοπλιστές

Θηριώδη τάνκερ παραγγέλνουν οι Έλληνες εφοπλιστές  - Κεντρική Εικόνα

Σε παραγγελίες νεότευκτων δεξαμενόπλοιων τύπου VLCC σε δύο σημαντικές νοτιοκορεάτικες γιάρδες έχουν προβεί μερικές από τις μεγαλύτερες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, θέλοντας να εκμεταλλευτούν την πτώση που παρουσιάζουν οι τιμές τους την τρέχουσα περίοδο.

Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips

Ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου φαίνεται πως επεξεργάζεται για λογαριασμό της ναυτιλιακής του TMS Tankers την παραγγελία 2 νεότευκτων δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου τύπου VLCC σε νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία – πιθανόν τα Hyundai Heavy Industries (HHI) – ενώ, όπως είχε γράψει το mononews.gr, έχει συνδεθεί και με την εξαγορά του VLCC Orthis (χωρητικότητας 320.105-dwt και κατασκευής 2011), το οποίο έχει θέσει προς πώληση η εταιρεία ενέργειας Shell.

Η TMS Tankers φέρεται να κατέβαλε στη Shell το ποσό των 57 εκατ. δολαρίων για την απόκτηση του Orthis, το οποίο παλαιότερα δραστηριοποιούνταν εμπορικά με το όνομα Andromeda Glory. Αν αληθεύουν οι φήμες της εξαγοράς αυτής, τότε θα πρόκειται για μια σημαντική προσθήκη στο στόλο της ναυτιλιακής του κ. Οικονόμου και θα αποτελεί το τέταρτο δεξαμενόπλοιο κλάσης VLCC του στόλου της.

Αντώνης και Φίλιππος Λαιμός – Enesel S.A.

Μια εκ των ιστορικότερων ελληνικών ναυτιλιακών, η Enesel S.A., επεξεργάζεται κι εκείνη την κατασκευή 2 νεότευκτων VLCCs που θα λάβει χώρα είτε στα HHI είτε στα Samsung Heavy Industries (SHI). Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το ναυπηγικό πρόγραμμα θα αφορά την κατασκευή 2 ξεχωριστών πλοίων ή την κατασκευή του ενός με την option κατασκευής ακόμη ενός ίδιου.

Παράγοντες της αγοράς, σύμφωνα με το TradeWinds, ισχυρίζονται πως τα HHI είναι τα επικρατέστερα για την κατασκευή τους, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η τιμή των 79 εκατ. δολαρίων για το κάθε πλοίο, η οποία μπορεί να φτάσει και τα 81 εκατ. δολ. μαζί με όλα τα πρόσθετα εξαρτήματα που ίσως ζητηθούν.

Η Enesel, της οποίας ηγούνται τα αδέλφια Αντώνης και Φίλιππος Λαιμός, διαθέτει «στο νερό» ήδη 2 VLCCs – και τα δύο εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο – το Irene SL (χωρητικότητας 319.247-dwt και κατασκευής 2004) και το Spyros (χωρητικότητας 318.683-dwt και κατασκευής 2007), τα οποία ωστόσο έχουν κατασκευαστεί στα Hyundai Samho Heavy Industries.

Άννα Αγγελικούση – Pantheon Tankers Management

Άλλη μια ελληνική εταιρεία, η Pantheon Tankers Management της οποίας ηγείται η εφοπλίστρια Άννα Αγγελικούση (αδελφή του πανίσχυρου Γιάννη Αγγελικούση), έχει στρέψει την προσοχή της σε δεξαμενόπλοια κλάσης VLCC.

Πρόκειται για μια ναυτιλιακή που ήδη δραστηριοποιείται εμπορικά με τέτοια πλοία, καθώς έχει στην κατοχή της στόλο που αποτελείται από 8 VLCCs. Το νεότερο όλων είναι το Sea Pearl (χωρητικότητας 299.952-dwt και κατασκευής 2017), το οποίο παραδόθηκε στην εταιρεία μόλις στις 26 Ιανουαρίου και κατασκευάστηκε στα HHI.

Οι brokers ισχυρίζονται ότι η Pantheon σκέφτεται σοβαρά να επενδύσει στην κατασκευή ακόμη 2 VLCCs, χωρίς να κάνουν ξεκάθαρο το ποια ναυπηγεία της Νοτίου Κορέας θα προτιμήσει – τα VLCCs του στόλου της έχουν χτιστεί τόσο στα HHI όσο και στα Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME), τα οποία είναι τα τέταρτα μεγαλύτερα ναυπηγεία στον κόσμο και ένα από τα τρία μεγαλύτερα της ασιατικής χώρας.

Γεγονός είναι ότι οι νοτιοκορεάτικες γιάρδες πρωτοστατούν στα ναυπηγικά προγράμματα που αφορούν την κατασκευή δεξαμενόπλοιων γενικότερα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ναυλομεσιτική εταιρεία Affinity, εκεί χτίζονται την τρέχουσα περίοδο περί τα 196 κομμάτια, συνολικής χωρητικότητας  27,3 εκατ.-dwt.