ΕΥ ΖΗΝ

Ένα «εμβληματικό» μουσείο για τη Θήβα

Ένα «εμβληματικό» μουσείο για τη Θήβα - Κεντρική Εικόνα

Με ξεχωριστή λαμπρότητα έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά. Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την τελετή στον αύλειο χώρο του μουσείου, το οποίο κατατάσσεται στα πλέον αξιόλογα της χώρας και είναι αντάξιο της μακραίωνης ιστορίας της περιοχής.

«Το γεγονός ότι η Θήβα απέκτησε αυτό το εμβληματικό μουσείο, αποτελεί ένα ιστορικό καθήκον που εκπληρώνεται», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Χαρακτήρισε δε, το μουσείο, το οποίο διαθέτει εκθεσιακό χώρο εμβαδού 1.000 τ.μ., ως «πύλη προς το παρελθόν και το μέλλον της χώρας και πυλώνα για την ανάπτυξη του τόπου και της τοπικής κοινωνίας».

Το έργο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις μέσω συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε δύο διαδοχικές προγραμματικές περιόδους. Στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ ολοκληρώθηκε η επέκταση του κτηρίου, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου καθώς και η εκπόνηση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης της έκθεσης των αρχαιοτήτων.  Το έργο «Β΄ Φάση Επανέκθεσης Προϊστορικών -Κλασικών & Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας» υλοποιήθηκε στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 μέσα από τις πιστώσεις του Ε.Π. «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος 2007-2013» και ολοκληρώθηκε στις 31-12-2015 σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.