ΕΛΛAΔΑ

Οι τρεις τρόποι κλοπής των οδηγών στο υγραέριο κίνησης

Αυξάνονται τα αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο στην Ελλάδα - Κεντρική Εικόνα

Μετά τη βενζίνη, το λαθρεμπόριο στο υγραέριο κίνησης οργιάζει με δεκάδες πρατήρια να κλέβουν ασύστολα τον καταναλωτή. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το 20% διακινείται παράνομα και με απώλειες για τα δημόσια ταμεία που φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την έξαρση αυτή στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καθώς πλέον η τιμή του τόνου αυξήθηκε στα 430 από τα 330 ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τρεις είναι οι τρόποι παράνομης διακίνησης υγραερίου:

– ο πρώτος εντοπίζεται στην κλοπή στο ρεζερβουάρ με τη χρήση δεύτερης πλακέτας μέσω της οποίας παρακρατούνται διπλάσες ποσότητες από αυτές που πλήρωσε ο καταναλωτής

– ο δεύτερος είναι μέσω της πώλησης βιομηχανικού υγραερίου χαμηλότερης φορολογίας ως κίνησης. Μάλιστα οι εκτιμήσεις θέλουν πάνω από το 20% του υγραερίου κίνησης που πωλείται να προέρχεται από παραδόσεις υγραερίου βιομηχανίας καθώς το συγκεκριμένο είδος έχει ΕΦΚ 60 ευρώ ανά τόνο.

– ο τρίτος είναι η πώληση υγραερίου θέρμανσης ως κίνησης καθώς η διαφορά στον ΕΦΚ ανάμεσα στα δύο είδη είναι της τάξης των 0,21 ευρώ το λίτρο.