ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

H ώρα της κρίσης για την ΟΝΕ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΙΟΝΗΣ
H ώρα της κρίσης για την ΟΝΕ - Κεντρική Εικόνα

H ώρα της κρίσης φαίνεται ότι ήρθε για την ΟΝΕ.  Το κλίμα του ευρωσκεπτικισμού μεταβλήθηκε σε αντιγερμανική συσπείρωση και φαίνεται πλέον να σαρώνει την Ευρώπη. Ακόμα και σε λαούς όπου ο φιλοευρωπαισμός αποτέλεσε τον παραδοσιακό πυλώνα του πολιτικού τους συστήματος, βλέπε Γαλλία, βάλλουν ευθέως κατά την αναποτελεσματικής γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και της Γερμανικής πρωτοκαθεδρίας. Οι Ιταλοί αντιλαμβάνονται ότι το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης αποτελεί τον βασικό αναστολέα των προσπαθειών ανάπτυξης και επιπλέον βρίσκονται στην θλιβερή κατάσταση να διαπραγματεύονται για την οικονομική του κατάσταση με την Γερμανία και όχι με την ευρωπαική επιτροπή. Εχει μετατραπεί το πρόβλημά τους σε ένα διμερές θέμα ενώ θα έπρεπε να αποτελούσε θέμα συζήτησης με τα ευρωπαικά όργανα.

Στον ευρωπαικό βορρά όπου ή κρίση δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τις κοινωνίες ο προβληματισμός διογκώνεται για τον ρόλο της ΕΚΤ. Το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης που διεξάγεται από την ΕΚΤ από τον Ιανουάριο του 2015 έχει δαπανήσει περισσότερο από 650 δις ευρώ χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ο αποληθωρισμός στην ΟΝΕ διευρύνεται ενώ παράλληλα διαταράσσονται οι αντιπληθωριστικές σταθερές των χωρών μελών της ΟΝΕ με σταθερό αντιπληθωριστικό προσανατολισμό (Γερμανία, Ολλανδία).

Η κρίση και ο προβληματισμός θα φέρουν την αλλαγή. Oτι και να γίνει η ΕΕ θα αλλάξει. Το θέμα είναι να μην αλλάξει χωρίς εμάς. Είναι σημαντικό η νέα μορφή της ΕΕ να λάβει υπόψη της και τα τραγικά λάθη που έκαναν οι δομές της ΟΝΕ στην διαχείριση του ελληνικού προβλήματος.

Τους επόμενους 18 μήνες έχουμε πολλά και σημαντικά πολιτικά γεγονότα που θα επιφέρουν αλλαγές. Η αρχή γίνεται με το δημοψήφισμα στο Η.Β. στις 22/6. Ακολουθούν στις 26 Ιουνίου οι Ισπανικές εκλογές με πολύ αμφίβολο τελικό αποτέλεσμα. Τον ερχόμενο  Οκτώβριο θα διεξαχθεί συνταγματικό δημοψήφισμα στην Ιταλία όπου θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης Ρέντζι καθώς και ορισμένα άρθρα που ορίζουν τις σχέσεις Ιταλίας ΟΝΕ. Τον Απρίλιο του 2017 οι Γαλλικές εκλογές θα διεξαχθούν με κεντρικό θέμα (όπως φαίνεται) την θέση της Γαλλίας στην ΟΝΕ και την έξοδο από την κρίση της γαλλικής οικονομίας. Τέλος, το Νοέμβριο του 2017 θα διεξαχθούν οι πολυπόθητες γερμανικές εκλογές.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατον όλες οι παραπάνω πολιτικές εξελίξεις σε χώρες ‘πυλώνες’ της ΟΝΕ και ΕΕ να μην επηρεάσουν την εξέλιξη και την πορεία της ΟΝΕ. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην ανταποκριθεί η ΕΕ στο αίτημα για αλλαγή και χαλάρωση. Το διακύβευμα   της μη ανταπόκρισης σε όλα τα παραπάνω είναι η διάλυση.

Διονύσιος  Χιόνης

Καθηγητής Οικονομικών ΔΠΘ, 

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών