ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Οι τρεις επιλογές του Τσίπρα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο

WSJ: Οι τρεις επιλογές του Τσίπρα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο - Κεντρική Εικόνα

Για τρεις επιλογές που έχει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι διαπραγματεύσεις, αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται σε εξέλιξη, το ΔΝΤ ζητεί περισσότερη λιτότητα, η Γερμανία αρνείται να συζητήσει σημαντική ελάφρυνση του χρέους, εν όψει ενός κρίσιμου γύρου εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, ο Έλληνας πρωθυπουργός αξιολογεί τις επιλογές του, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Σύμφωνα με την WSJ, έχει τρει επιλογές:

  • Αποδοχή των σκληρών μέτρων που ζητεί το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα

Σε αυτή την περίπτωση δεν θα άφηνε περιθώριο ελιγμών στη Γερμανία, όσον αφορά στις συζητήσεις για το χρέος, ενώ θα διαμορφωνόταν μια λεπτομερής καταγραφή των μέτρων για μετά το 2018 που θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Η αβεβαιότητα θα υποχωρούσε και θα υπήρχε ευκαιρία για ανάκαμψη, κάτι που θα αντιστάθμιζε εν μέρει την υποχώρηση της δημοτικότητας της κυβέρνησης.

Ωστόσο, αυτή η επιλογή ενέχει ένα ρίσκο, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καλούνταν να πείσει την «κουρασμένη» κοινοβουλευτική ομάδα να ακολουθήσει.

  • Να αρνηθεί να ενδώσει στις απαιτήσεις των δανειστών, ζητώντας ηπιότερες πολιτικές

Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαζόταν τη βοήθεια της Κομισιόν. Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι και το καλοκαίρι, οπότε και λήγουν οι προθεσμίες πληρωμής του χρέους. 

Όπως σημειώνει η WSJ, μέχρι στιγμής, οι μεγάλες αποφάσεις για την Ελλάδα έχουν επιτευχθεί μόνο όταν η χώρα βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού. Έτσι και τώρα, η Ελλάδα θα έμενε με αυτήν μόνο την επιλογή. 

Μάλιστα, αυτή τη φορά τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα, καθώς με την Ευρώπη σε ρυθμό εκλογών, το ενδιαφέρον για συμβιβασμούς θα είχε εξανεμιστεί.

  • Εκλογές

Σε αυτή την περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγείτο στη θέση της αντιπολίτευσης, για αυτό και στην παρούσα φάση, αποτελεί τη λιγότερο δημοφιλή επιλογή.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μία νέα κυβέρνηση υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη θα είχε ενώπιον της τις ίδιες επιλογές και θα καλούνταν επίσης να προχωρήσει σε συμβιβασμό άμεσα.