ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε μεταρρυθμίσεις επιμένει η Λαγκάρντ: Είμαστε «αδίστακτα ειλικρινείς»

Σε μεταρρυθμίσεις επιμένει η Λαγκάρντ: Είμαστε «αδίστακτα ειλικρινείς» - Κεντρική Εικόνα

Ως απολύτως αναγκαίες χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον με θέμα το ρόλο της διαφάνειας στην αύξηση της οικονομικής σταθερότητας.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ, λέγοντας πως η χώρα «πρέπει να διευρύνει την φορολογική βάση στο φόρο εισοδήματος για να επιτρέψει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. "Πολλοί λίγοι άνθρωποι σηκώνουν σήμερα το βάρος της φορολογίας».

Σημείωσε ακόμη πως απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του και να επιτρέψει μια πιο στοχευμένη προστασία εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι. 

«Αναγνωρίσαμε τις θυσίες των Ελλήνων. Αναγνωρίσαμε πως κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Άλλες μεταρρυθμίσεις όμως δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Και πρέπει να γίνουν για να απελευθερώσουν τη δυναμική της οικονομίας. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως αναγκαίες», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν μετά τη δημοσίευση των εκθέσεων του ΔΝΤ είπε ότι από την πλευρά του Ταμείου έγινε προσπάθεια οι εκθέσεις να αποτυπώνουν με ειλικρίνεια το που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και το τι πρόοδος έχει συντελεστεί. «Στις ελληνικές αρχές δεν άρεσαν κάποια από τα πράγματα που είπαμε», σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου, προσθέτοντας ότι «δεχόμαστε σκληρή κριτική αλλά προσπαθήσαμε να είμαστε 'αδίστακτα ειλικρινείς'».

Αναφερόμενη στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδος ανέφερε πως η έλλειψη δημοσιονομικής διαφάνειας ήταν ένα από τα θέματα που οδήγησαν στην ελληνική κρίση το 2010. 

«Το ελληνικό έλλειμμα αναθεωρήθηκε από το 6% στο 13% και υψηλότερα και τα στοιχεία της χώρας διαρκώς αναθεωρούνταν από την Eurostat", είπε και προσέθεσε με νόημα πως δεν γνωρίζει το εάν "η δουλειά στο σκέλος της στατιστικής διαφάνειας έχει ολοκληρωθεί», είπε χαρακτηριστικά.