ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Διχασμένη η ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο άρσης του αδιεξόδου

WSJ: Διχασμένη η ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο άρσης του αδιεξόδου - Κεντρική Εικόνα

Διχασμένη ως προς το πώς να άρει το αδιέξοδο με τους δανειστές της, «βλέπει» την ελληνική κυβέρνηση η Wall Street Journal. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, ο διχασμός αυτός έχει αναζωπυρώσει τις αναταραχές στην αγορά ομολόγων και τις συζητήσεις περί Grexit

Το πρακτορείο, επικαλούμενο Έλληνες αξιωματούχους, κάνει λόγο για πιέσεις προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από κυβερνητικά στελέχη για άμεσες υποχωρήσεις και συμβιβασμό στα δημοσιονομικά, ενώ άλλοι πιέζουν για τήρηση σκληρής στάσης.

Το ΔΝΤ, με τη στήριξη του Βερολίνου, πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να διευρύνει την φορολογική της βάση και να μειώσει τις συντάξεις για να μπορέσει να πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, σημειώνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο τονίζεται ότι η Αθήνα έχει απορρίψει μέχρι στιγμής το αίτημα του ΔΝΤ για άμεση νομοθέτηση προκαταβολικών μέτρων.

Το πρακτορείο επικαλούμενο δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, κάνει λόγο για φόβο υπονόμευσης της εμπιστοσύνης, αν συνεχίσει η αντιπαράθεση με τους δανειστές, στην προσδοκώμενη ανάκαμψη της Ελλάδας, από συμβούλους του πρωθυπουργού. 

Σε αυτούς τους συμβούλους συγκαταλέγεται και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Οι ίδιοι, όπως αναφέρεται, θεωρούν πως η Ελλάδα έχει ελάχιστες εβδομάδες στην διάθεσή της για να κλείσει μια συμφωνία με τους δανειστές, πριν ξεκινήσουν οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

Σύμφωνα με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται η εφημερίδα, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ φοβάται πως ορισμένα μέλη της κυβέρνησης θέλουν να επιρρίψουν σε αυτόν την ευθύνη του επικείμενου συμβιβασμού με το ΔΝΤ.

Όπως σημειώνεται συτο δημοσίευμα, άλλα κυβερνητικά στελέχη φοβούνται τις επιπτώσεις από τα μέτρα λιτότητας και ζητούν αντίσταση στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ελπίζοντας σε έναν συμβιβασμό. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται χρήματα από τους δανειστές πριν την λήξη ομολόγων τον Ιούλιο, σημειώνει το δημοσίευμα.  

Η WSJ αναφέρει πως τα δύο στρατόπεδα στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν έντονη αντιπαράθεση την προηγούμενη εβδομάδα παραπέμποντας στην κόντρα Τσακαλώτου - Βούτση στη βουλή.