ΑΓΟΡΕΣ

Fitch: Η πολιτική μεταβλητότητα στην ΕΕ και η άνοδος του προστατευτισμού στον κόσμο, απειλούν την Πορτογαλία

Fitch: Η πολιτική μεταβλητότητα στην ΕΕ και η άνοδος του προστατευτισμού στον κόσμο, απειλούν την Πορτογαλία - Κεντρική Εικόνα

"Οι εύθραυστες τράπεζες και το υψηλό χρέος καθιστούν την Πορτογαλία ιδιαίτερα ευάλωτη στην πολιτική μεταβλητότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην άνοδο του προστατευτισμού σε όλο τον κόσμο", προειδοποιεί η Fitch.

O οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε τη Δευτέρα την αξιολόγηση της χώρας της Ιβηρικής με "ΒΒ+", επισημαίνοντας πως το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και οι ισχυροί θεσμοί αντισταθμίζονται από την αδύναμη ανάπτυξη και το υψηλό χρέος.

Παράλληλα, προειδοποιεί πως αν και τα εγχώρια μακροοικονομικά ρίσκα έχουν μετριαστεί, η Πορτογαλία παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικούς παράγοντες.

"Οι εξαγωγές έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές στη μεγάλη πτώση της ζήτησης σε αναδυόμενες αγορές 'κλειδιά' όπως η Αγκόλα, αλλά η αύξηση της απειλής του προστατευτισμού σε όλο τον κόσμο, ή η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη παραμένουν σημαντικά καθοδικά ρίσκα. Οι επερχόμενες εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολιτική και οικονομική μεταβλητότητα, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας και να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις" αναφέρουν οι αναλυτές της Fitch.