ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία σε πΓΔΜ: Εκλογές για να ξεπεραστεί η κρίση από το σκάνδαλο με τις υποκλοπές

Στις 21 Απριλίου οι προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ - Κεντρική Εικόνα

Ο ειδικός απεσταλμένος της Γερμανίας για την πΓΔΜ κάλεσε σήμερα τα πολιτικά κόμματα της χώρας να συμφωνήσουν σε μια νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, προκειμένου να τερματιστεί η πολιτική κρίση που προκλήθηκε από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και την εμπλοκή, σ΄αυτό, πολιτικών προσώπων.

Τα πολιτικά κόμματα της πΓΔΜ συμφώνησαν να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές και να ερευνηθούν από εισαγγελέα οι καταγγελίες ότι ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και οι στενοί συνεργάτες του παρακολουθούσαν περισσότερους από 20.000 ανθρώπους.

Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ παραχώρησε αμνηστία σε 56 πολιτικούς και αξιωματούχους που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο, γεγονός που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις και οδήγησε στην ακύρωση των εκλογών οι οποίες είχαν οριστεί για τις 5 Ιουνίου.

Ύστερα από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και την αντιπολίτευση, ο πρόεδρος ανακάλεσε την απόφασή του αυτή και ανέστειλε την αμνηστία.

«Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει διέξοδος" από την κρίση, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Γερμανίας για την πΓΔΜ, ο Γιοχάνες Χάιντλ, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια με την πολιτική ηγεσία της χώρας. "Κατ' αρχήν, τα κόμματα θα πρέπει να συμφωνήσουν στην ημερομηνία των εκλογών και να κάνουν ό,τι χρειάζεται προκειμένου να υπάρξουν οι συνθήκες για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» συνέχισε.

Τόσο το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, συμφωνούν ότι οι πρόωρες εκλογές θα βοηθούσαν στην έξοδο από την κρίση. Όμως οι Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν ότι δεν είναι εφικτό να διενεργηθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές εάν δεν επικαιροποιηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι και δεν διασφαλιστεί η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.