ΕΥ ΖΗΝ

Καταργείται η γαστρονομική ιστοσελίδα του BBC λόγω περικοπών

H νευρική ανορεξία δεν αγγίζει μόνο γυναίκες - Αύξηση 70% των διατροφικών διαταραχών στους άνδρες - Κεντρική Εικόνα

Στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός μεγάλου σχεδίου εξοικονόμησης πόρων, το BBC ανακοίνωσε ότι πρόκειται να καταργήσει τη γαστρονομική σελίδα που φιλοξενεί στον ιστότοπό του, στην οποία παρουσιάζονται περισσότερες από 11.000 συνταγές και συμβουλές μαγειρικής, για αρχάριους και έμπειρους εραστές του καλού φαγητού.

Την ίδια τύχη αναμένεται ότι θα έχουν και άλλες σελίδες, όπως η ταξιδιωτική, ώστε η μεγαλύτερη δημόσια ραδιοτηλεόραση του κόσμου να εξοικονομήσει 15 εκατομμύρια λίρες.

Ωστόσο το βρετανικό κοινό θα δυσκολευτεί περισσότερο να "καταπιεί" την κατάργηση του "BBC Food" μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, καθώς η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει πραγματικό πάθος για τη μαγειρική, με δεκάδες εκπομπές διάσημων σεφ στα μέσα ενημέρωσης. Ήδη έχουν παρατηρηθεί οι πρώτες αντιδράσεις: μια διαδικτυακή έκκληση που φιλοξενείται στον ιστότοπο change.org και ζητά να σωθούν οι 11.163 συνταγές του BBC είχε ξεπεράσει σήμερα το μεσημέρι τις 60.000 υπογραφές.

"Ο ιστότοπος BBC Food είναι δωρεάν, είναι ανεξάρτητος, είναι βρετανικός. Είναι αν μη τι άλλο ανόητο να μην διαφυλαχτούν οι συνταγές που υπάρχουν στο αρχείο", υπογράμμισε η Έμα Μπάρινγκτον, μια 48χρονη Λονδρέζα, λάτρης της ζαχαροπλαστικής, που είχε την ιδέα για τη διαδικτυακή έκκληση.

Το BBC πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστικό: μολονότι η "κουζίνα" του θα κλείσει και δεν θα... μαγειρεύει πια καινούριες συνταγές, οι χρήστες θα μπορούν πάντα να συμβουλεύονται όσες έχουν ήδη δημοσιευτεί. Επειδή όμως δεν θα υπάρχει στο μέλλον η αντίστοιχη σελίδα, δεν θα είναι και εύκολο να τις εντοπίσουν.

"Η αποστολή του BBC στο διαδίκτυο είναι να ενημερώνει, να εκπαιδεύει και να ψυχαγωγεί", δήλωσε ο διευθυντής του BBC News Τζέιμς Χάρντινγκ, προσθέτοντας ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση "δεν μπορεί να προσφέρει τα πάντα σε όλους".

Από το 2010 το BBC εφαρμόζει ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης, στο πλαίσιο του οποίου έχουν καταργηθεί όχι μόνο πολλές υπηρεσίες του αλλά και πολλές θέσεις εργασίας. Μέχρι το 2021/22 σχεδιάζει να εξοικονομήσει 700 εκατομμύρια λίρες.