ΔΙΕΘΝΗ

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: 2017, η χρονιά του όλα ή τίποτα για την Ευρώπη

Γιούνκερ: Η Ευρώπη να ξεσηκωθεί κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού - Κεντρική Εικόνα

Εμπνευσμένο από το πνεύμα του Στέφαν Τσβάιχ, το οποίο συνοψίζεται στη φράση «μπορούμε να καθορίσουμε τη μοίρα της ηπείρου μας», είναι το άρθρο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Die Welt, καλωσορίζοντας τη νέα χρονιά.

Στις μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες καταγράφει τη μεταναστευτική πολιτική, τη βελτίωση της συλλογικής ασφάλειας, αλλά και την έξυπνη εκμετάλλευση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς.

Μεταξύ των επιτευγμάτων σημειώνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, «η οποία μπορεί να ενεργήσει αμέσως, χωρίς να περιμένει το πράσινο φως από τα κράτη μέλη» και διασφαλίζει «τα ίδια υψηλά πρότυπα ασφαλείας σε όλα τα εξωτερικά σύνορα και μπορεί να αντιδρά με ταχύτητα όταν υπάρχει ανάγκη».

Παρακάμπτοντας προσωπική αναφορά στον νέο Αμερικανό Πρόεδρο, λέει ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τη δική μας ασφάλεια σε άλλους» και ότι χρειάζεται στενότερη συνεργασία στην έρευνα και την παραγωγή στον αμυντικό τομέα.

«Στην ΕΕ έχουμε 154 διαφορετικούς τύπους οπλικών συστημάτων, ενώ οι ΗΠΑ έχουν μόνον 27. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας θα μπορούσαμε να εξοικονομούμε από 25 έως 100 δισεκατ. ευρώ τον χρόνο με μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα αυτόν», λέει χαρακτηρισιτκά .

Πιστεύει στην τεράστια συνεισφορά που μπορεί να προκύψει από την αξιοποίηση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, σε πολλούς τομείς, όπως η ενέργεια, η γεωργία και οι μεταφορές τονίζοντας ότι «χρειάζονται εναρμονισμένοι κανόνες, ώστε τα δεδομένα να μπορούν να διαβιβάζονται διασυνοριακά, ελεύθερα, αλλά και με ασφάλεια».

Στην ίδια κατεύθυνση, προσθέτει, θα συμβάλει και η εφαρμογή της τεχνολογίας τελευταίας γενιάς για την κινητή τηλεφωνία σε ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι το 2025 και η διασφάλιση της κάλυψης όλων των δημόσιων χώρων, με δωρεάν ασύρματη διαδικτυακή πρόσβαση μέχρι το 2020.

«Χτυπάει το καμπανάκι» της δημογραφικής συρρίκνωσης της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, στην αρχή του 20ού αιώνα, σήμερα οι Ευρωπαίοι φτάνουμε ποσοστό 8%, και μέχρι το 2050 ο αριθμός αυτός θα πέσει στο 5%, για να καταλήξει ότι «είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε το 2017 τη χρονιά που η Ευρώπη θα βρίσκεται στο παγκόσμιο προσκήνιο, που θα μας προστατεύει και θα μας κάνει πιο δυνατούς», γιατί όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουμε «δεν μας τα χάρισε ο Θεός».