ΑΓΟΡΕΣ

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το Χ.Α.

Χ.Α.: Σε θετικό έδαφος η αγορά, στα επίπεδα των 840 μονάδων ο Γενικός Δείκτης - Κεντρική Εικόνα

Σαφώς καλύτερη, της υπάρχουσας, εικόνα, περίμεναν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, θεωρώντας ότι θα συνεχιστούν οι χθεσινές τοποθετήσεις και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές, ενόψει και του αυριανού EuroWorkingGroup, στο Ελσίνκι της Φιλανδίας.

Παρά ταύτα και ενώ η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικές διαθέσεις, πολύ γρήγορα οι πρωινοί αγοραστές έχασαν δυναμική και αυτό σε συνδυασμό με το επιφυλακτικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, έδωσε τον πρώτο λόγο στους εν δυνάμει πωλητές, οι οποίοι προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με κύριο εκφραστή το τραπεζικό ταμπλό.

Με δεδομένο ότι λείπουν οι σημαντικές βοήθειες από τον μη τραπεζικό FTSE25, η εικόνα για τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου θα ήταν σημαντικά χειρότερη, από τις μικρές και απόλυτα αναστρέψιμες, απώλειες που εμφανίζουν, αν έλλειπαν τα μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων κέρδη, που σημειώνουν, μέχρι στιγμής, οι τίτλοι των Coca-Cola και Folli Follie Group.

Ταυτόχρονα, σαφώς λιγότεροι είναι οι θετικοί πρωταγωνιστές σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου ξεχωρίσουν οι Νηρέας, Γαλαξίδι, Ελ. Καλώδια, Επίλεκτος και Creta Farms.

Ο τζίρος μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης έχει παρουσιάσει εμφανείς πτωτικές διαθέσεις, όμως θεωρείται περισσότερο από σίγουρο, πως τίποτα δεν έχει κριθεί όσον αφορά το τελικό πρόσημο του δείκτη και μάλιστα σε μία τόσο "ρηχή" αγορά, όπως το ελληνικό χρηματιστήριο.

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και πλην των 3Ε και Folli Follie Group, ξεχωρίζουν η Viohalco, με κέρδη μεγαλύτερα του 3%, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας κινούνται οι Ελλάκτωρ και Lamda Development.

Στην πλευρά των "κόκκινων" ξεχωρίζουν το σύνολο των μετοχών των συστημικών τραπεζών, αλλά και η ΔΕΗ με απώλειες που ξεπερνούν το 2%.

Σε κάθε περίπτωση, ο χαμηλός τζίρος, αλλά και οι ελεγχόμενες απώλειες που σημειώνουν οι περισσότερες από τις μετοχές του 25αρη, συνηγορούν στην άποψη ότι τα πάντα παίζονται όσον αφορά το τελικό πρόσημο των βασικών δεικτών, αλλά και η τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, με τις δεύτερες να έχουν, μέχρι στιγμής, μικρό προβάδισμα.

Από την άλλη, θα είναι σημαντική "ήττα" των αγοραστών, η μη διακράτηση, σε κλείσιμο, των 650 μονάδων, επίπεδο το οποίο χρειάστηκε πολλές συνεδριάσεις, προκειμένου να υπερβεί ο γενικός δείκτης.