ΠΡΟΣΩΠΑ

«Δεν είμαι από τα κύρια πρόσωπα στα Panama Papers» δήλωσε ο Αλμοδόβαρ

O Αλμοδόβαρ πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής στο 70ο Φεστιβάλ Καννών - Κεντρική Εικόνα

Ο ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ κατηγόρησε τον ισπανικό Τύπο ότι έχει διογκώσει την εμπλοκή του στα Panama Papers, εκτιμώντας πως αν ήταν ταινία το όνομά του και το όνομα του αδελφού του «δεν θα ήταν ούτε στους τίτλους», σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Κάνες.

«Το όνομά μου, όπως και το όνομα του αδελφού μου, είναι τα λιγότερο σημαντικά ονόματα που εμφανίζονται στα Panama Papers. Αν τα Panama Papers ήταν ταινία, δεν θα ήμασταν ούτε καν στους τίτλους, δεν θα υπήρχαμε καθόλου στην ταινία», είπε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την προβολή της ταινίας του, "Julieta", που διαγωνίζεται για τον Χρυσό Φοίνικα.

«Ο ισπανικός Τύπος μάς μεταχειρίστηκε σαν να είμαστε τα κύρια πρόσωπα των Panama Papers», είπε, απαντώντας σε μία ερώτηση για τις επιπτώσεις της υπόθεσης αυτής στην προώθηση της ταινίας.

Ο αδελφός του, Αγκουστίν, παραγωγός της ταινίας του, ήταν παρών δίπλα στον Αλμοδόβαρ και στις ηθοποιούς της "Julieta" στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο σκηνοθέτης ακύρωσε τον περασμένο μήνα ένα μέρος της προώθησης της "Julieta" στην Ισπανία, όπου προβάλλεται ήδη η ταινία, έπειτα από τη δημοσιοποίηση του ονόματός του και εκείνου του αδελφού του στον κατάλογο των πελατών ενός γραφείου δικηγόρων στον Παναμά που ειδικεύεται κυρίως στη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με την ισπανική ηλεκτρονική εφημερίδα El Confidencial, η οποία δημοσίευσε μέρος των εγγράφων αυτών, οι Αλμοδόβαρ είχαν δικαιώματα αντιπροσώπευσης σε σχέση με μια εταιρία που είχε την έδρα της στις βρετανικές Παρθένες Νήσους το 1991. Ωστόσο από τα έγγραφα δεν προκύπτει σαφώς αν αυτή η εταιρία διέθετε κεφάλαιο.

Ο Αγκουστίν είπε πως ο αδελφός του δεν γνώριζε για την ύπαρξη της εταιρίας «γιατί δεν ασχολείτο παρά με τη δημιουργική πλευρά». «Όμως την αφήσαμε να εκπνεύσει γιατί δεν ταίριαζε με τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε», είχε προσθέσει, εκφράζοντας λύπη για τη ζημιά που προκλήθηκε στην εικόνα του αδελφού του η οποία οφείλεται «στην έλλειψη εμπειρίας» του εκείνη την εποχή.

Ο Αγκουστίν Αλμοδόβαρ διαβεβαίωσε ότι και οι δυο τους έχουν εκπληρώσει όλες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.