ΕΥ ΖΗΝ

Τα πιο τοξικά αντικείμενα από καταστήματα του ενός ευρώ

Τα πιο τοξικά αντικείμενα από καταστήματα του ενός ευρώ - Κεντρική Εικόνα

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν τα προϊόντα που αγοράζετε από εκπτωτικά καταστήματα τέτοιου είδους είναι δοκιμασμένα και ασφαλή ;

Πιθανότατα όχι, παρόλο που πολλά προϊόντα στα ράφια τους περιέχουν μόλυβδο, βρώμιο, PVC και μία σειρά άλλων χημικών ουσιών που θέτουν την υγεία μας σε κίνδυνο και μας αρρωσταίνουν. Και αυτό διότι τα καταστήματα αυτά συγκαταλέγονται στη λίστα με τους χειρότερους παραβάτες σε ότι έχει να κάνει με χημικές ουσίες σε προϊόντα.

Σύμφωνα με μία δοκιμή που διεξήχθη από φορείς Υγείας στην Αμερική και κυκλοφόρησε στο κοινό από το Total Health Magazine, το 81% των προϊόντων που ελέγχθηκαν περιείχαν μία ή περισσότερες από τις επικίνδυνες χημικές ουσίες πάνω από τα επίπεδα ανησυχίας. Στις χημικές ουσίες που ανιχνεύθηκαν περιλαμβάνονται οι φθαλικοί εστέρες, το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) ,ο μόλυβδος, το χρώμιο, το βρώμιο και το αντιμόνιο. Βρήκαν επίσης ότι πάνω από το 32% των προϊόντων βινυλίου που δοκιμάστηκαν περιείχαν επίπεδα φθαλικών ενώσεων πάνω από το όριο που συνιστά η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) για τα προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά. Επιπλέον το 38% των προϊόντων που δοκιμάστηκαν περιείχαν το τοξικό πλαστικό PVC.

 

Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε αυτά τα στοιχεία συνδέονται με τον καρκίνο, την παχυσαρκία, το διαβήτη, το άσθμα, το θυρεοειδή και ασθένειες των νεφρών, μαθησιακά προβλήματα και γενετικές ανωμαλίες. Χρειάζεστε τα προϊόντα αυτά πραγματικά; Αν ναι βεβαιωθείτε ότι προέρχονται από μια αξιόπιστη μάρκα και καλού κακού κάντε και μια μικρή έρευνα, η οποία μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη για την υγεία σας.

1. Ηλεκτρονικά αξεσουάρ

USB φορτιστές και λοιποί φορτιστές κινητών τηλεφώνων, καθώς και καλώδια επέκτασης από τα καταστήματα του ενός δολαρίου στην Αμερική είχαν όλα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα PVC το οποίο είναι κατασκευασμένο από βινυλοχλωρίδιο , ένα καρκινογόνο παράγοντα που αποδεδειγμένα έχει προκαλέσει βλάβες σε εργαζόμενους και κοινότητες που βρίσκονται κοντά σε αυτά τα εργοστάσια παραγωγής.

2.Σκεύη κουζίνας

Ειδικά τα πλαστικά, είναι μερικά από τα πιο τοξικά στοιχεία που βρίσκονται σε αυτά τα καταστήματα έκπτωσης. Αυτές οι μαύρες αντικολλητικές κουτάλες και σπάτουλες που βουτάτε μέσα στο φαγητό σας περιέχουν υψηλά επίπεδα βρωμίου. Το βρώμιο έχει συνδεθεί με τον καρκίνο, διάφορες γενετικές ανωμαλίες καθώς και διάφορες διαταραχές του εγκεφάλου και έχει απαγορευτεί στις Η.Π.Α.

3. Πλαστικά τραπεζομάντιλα ή καλύμματα τραπεζιών

Τα πιο ένοχα από αυτά είναι τα τραπεζομάντιλα στην ¨πικ-νικ¨ έκδοση με τις φανελένιες πλάτες. Πρόσφατες δοκιμές αποκάλυψαν ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα μολύβδου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα τοξικός για τα παιδιά και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς.

4. Διακοσμητικά στολίδια

Μπορεί να είναι ένα υλικό που κανείς δεν θέλει να δαπανήσει πολλά χρήματα, εφόσον χρησιμοποιούνται μία φορά κάθε χρόνο, αλλά η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βρώμιο τα καθιστά ανθυγιεινά και πολλές φορές επικίνδυνα για την υγεία μας. Οι χημική αυτή ουσία μπορεί να διεισδύσει στη σκόνη του σπιτιού, προκαλώντας προβλήματα του θυρεοειδούς, διαταραχές της μνήμης και άλλα θέματα υγείας.

5. Καλαμάκια πάρτυ

Ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα της παιδικής μας ηλικίας. Στα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται χημικές ενώσεις DEHP που είναι συνηθισμένες σε καταναλωτικά είδη μιας χρήσης και βοηθάνε στο να μαλακώσουν τα εύθραυστα πλαστικά. Έχει αποδειχθεί ότι παρεμβαίνουν στο ενδοκρινικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και άσθμα.

6. Επιδαπέδια χαλάκια βινυλίου

Αυτά τα αντιολισθητικά χαλάκια λουτρού με τις βεντούζες που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό της μπανιέρας και υπάρχουν σε όλα τα σπίτια, έχουν ελεγχθεί για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φθαλικές ενώσεις και χλώριο. Είναι προτιμότερο να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο που μπαίνετε και βγαίνετε στο ντους και να αποφεύγετε τα αντικείμενα αυτά.

7. Παιδικά κοσμήματα

Πρόσφατες δοκιμές έδειξαν ότι τα σκουλαρίκια από κατάστημα τέτοιου είδους περιείχαν υψηλά επίπεδα μολύβδου, που υπερβαίνουν τους κανονισμούς της Επιτροπής Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων. Ακόμη και ένα μικρό ποσοστό μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβές για τα παιδιά .