ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στα ελληνικά νησιά γεννιέται μια νέα βιομηχανία

Στα ελληνικά νησιά γεννιέται μια νέα βιομηχανία  - Κεντρική Εικόνα

Στη φωτογραφία-αφίσα, τo νησάκι σε σχήμα καρδιάς στον κόλπο του Νεωρίου Πόρου μοιάζει με το ιδανικό «γεωγραφικό δώρο» για το νησί του Αργοσαρωνικού. Στο μικρό εκκλησάκι, που φιλοξενεί γαμήλιες τελετές, η μετακίνηση γίνεται με παραδοσιακές λέμβους.

Νησιά-σταρ όπως η Σαντορίνη έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια άνοιγμα προς τη βιομηχανία του γάμου, ενώ κινηματογραφικά πλάνα όπως εκείνα του «Mamma Mia!» ενισχύουν την όρεξη για ανταλλαγή όρκων ζωής σε κάποιο θεαματικά όμορφο σημείο της χώρας.

Πίσω από τη ρομαντική διάθεση, όμως, κρύβεται μια συντονισμένη δράση. Και η προσέλκυση ακόμα περισσότερων μελλονύμφων είναι ένα στοίχημα για τους επαγγελματίες.

«Μέχρι τώρα οι Ελληνες αποτελούν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των ζευγαριών που επιλέγουν ένα από τα γραφικά ξωκλήσια ή κάποια από τις μεγαλοπρεπείς εκκλησίες του Πόρου για την τέλεση των θρησκευτικών γάμων τους», λέει ο πρόεδρος του εμπορικού-επαγγελματικού συλλόγου του νησιού Δημήτρης Συξέρης στο περιοδικό «Κ». Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, συνεχίζει, «χάρη στις συστηματικές προσπάθειες ορισμένων διορατικών ξενοδόχων», υπάρχει έντονο ενδιαφέρον κυρίως από την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Τα επόμενα χρόνια θα στοχεύσουμε με ακόμα πιο οργανωμένο τρόπο τη διεθνή αγορά γάμων, συμμετέχοντας σε σχετικές διεθνείς εκθέσεις και συνεργαζόμενοι με καταξιωμένους wedding planners του εξωτερικού».

Τις δυνατότητες του Πόρου και πολλών άλλων νησιών ως προορισμών για την τέλεση γάμων, γαμήλιων ταξιδιών και μιας ανερχόμενης διεθνούς τάσης, της ανανέωσης όρκων, παρουσίασαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων και επαγγελματικών συλλόγων στο πλαίσιο της 5ης έκδοσης του Bridal Fashion Week και Bridal Expo 2017 στο Ζάππειο στις 14-16 Ιανουαρίου.

Αν και το νυφικό παραμένει η κινητήρια δύναμη της εγχώριας αγοράς του γάμου –και ο καθιερωμένος πρωταγωνιστής της εκδήλωσης στο Ζάππειο–, η προβολή της χώρας ως παίκτη στην εξειδικευμένη αυτή τουριστική αγορά είναι θετική. Η ιδέα για το «Greece: the wedding destination» με παρουσιάσεις νησιών όπως η Ανδρος, η Μήλος, η Λευκάδα και τα Κύθηρα, μεταξύ άλλων, στην ετήσια οργάνωση ανήκει στην Αμαλία Κόντου, διοργανώτρια της έκθεσης, η οποία ξεκίνησε, εν μέσω ύφεσης, το 2012.

Η αγορά της διοργάνωσης γάμου και βάφτισης προσφέρει εργασία σε πολλούς κλάδους της ταλαιπωρημένης ελληνικής οικονομίας – ανάμεσά τους χώροι εκδηλώσεων, εταιρείες catering και φωτογραφικά στούντιο. Στο Ζάππειο βρέθηκαν φέτος 120 επιχειρήσεις και 30 σχεδιαστές.

«Η βιομηχανία του γάμου στην Ελλάδα παρήγαγε προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά δημιούργησε υπερ-επαγγελματισμό που έριξε την ποιότητα», λέει η κ. Κόντου μιλώντας στο «Κ». «Οσο βάθαινε η κρίση, τόσο μεγάλωνε η ανάγκη για στροφή σε πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες, με απόλυτους επαγγελματίες, γιατί το φτηνό δεν μπορείς να το ανταγωνιστείς, πάντα θα υπάρχει κάτι φτηνότερο».

Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας – ΕΛΣΤΑΤ, στη χώρα τελούνται περίπου 50.000 γάμοι κάθε χρόνο, οι μισοί εκ των οποίων είναι πλέον πολιτικοί. 

Η «γαμήλια» σεζόν ανοίγει τον Μάιο και συνεχίζεται μέχρι και τον Οκτώβριο, ενώ η αγορά του γάμου λειτουργεί στην Ελλάδα ως μια αλτερνατίβα για πολλούς σχεδιαστές μόδας, αντικαθιστώντας σε πωλήσεις αυτό που σε άλλες χώρες καλύπτει η βιομηχανία της ομορφιάς – με άλλα λόγια, οι εγχώριοι οίκοι μόδας δεν «ζουν» από αρώματα και κραγιόν, αλλά από την παραγωγή νυφικών. 

Στο Ζάππειο, στην αίθουσα των επιδείξεων με το γλυκό ζαχαρένιο-ροζ φωτιστικό φόντο, πολλές οι επιλογές για ευτυχισμένες μέλλουσες νύφες. Αλλωστε ο γάμος αποτελεί ιδανική αφορμή για μια ολοκληρωτική μεταμόρφωση. Απλικέ πεταλούδες και λουλούδια σε τοπ και τούλινες φούστες από τον οίκο Made Bride By Antonea, ατμόσφαιρα μεσοπολεμική στον Αχιλλέα Τακτικό, ρούχα για την «κολλητή» κουμπάρα και τη δυναμική πεθερά στο σόου του Μιχάλη Μανιάτη. Για τους γαμπρούς έτοιμους για περιπέτεια –πέραν του ίδιου του γάμου φυσικά– ο σχεδιαστής Πάρις Βαλταδώρος προτείνει ένα κρεπ σμόκιν με γιακά Μάο και γιλέκο-παντελόνι με σιλουέτα ταυρομάχου σε χρώμα μπλε-μοβ.

«Ο κάθε δημιουργός προσαρμόζει τα νυφικά στο δικό του σχεδιαστικό πλαίσιο, και αυτό δίνει μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα αφήγηση», λέει στο «Κ» ο βετεράνος στυλίστας Μιχάλης Πάντος, καλλιτεχνικός διευθυντής της νυφικής εβδομάδας μόδας. «Το στυλ είναι εντελώς διαχρονικό. Στην πλειονότητα έχουν περισσότερο ιστορικό χαρακτήρα, παρά σύγχρονο, μιας και βασίζονται σε αναφορές από την αρχαιότητα μέχρι τον ρομαντισμό, μεταξύ άλλων».

Κατά τους διοργανωτές, περισσότερα από 7.000 ζευγάρια τα οποία σκοπεύουν φέτος να ενωθούν επισήμως πέρασαν την πόρτα του Ζαππείου το τριήμερο της έκθεσης.

«Οι Ελληνες συνεχίζουν να παντρεύονται και να ξοδεύουν χρήματα», καταλήγει η κ. Κόντου. «Είναι στη συνείδησή μας, είναι παράδοση. Είναι κάτι που κρατάει ακόμα».