ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κλείνει το εσωτερικό μέτωπο;

ΙΟΡΔAΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Κλείνει το εσωτερικό μέτωπο;  - Κεντρική Εικόνα

Το κλίμα φαίνεται ότι αλλάζει σιγά σιγά στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και αρχίζει πλέον να καλλιεργείται μια άλλη ψυχολογία. Αυτή του Τρίτου κόμματος.

Δεν είναι τόσο η συνεργασία με τον Γ. Παπανδρέου και των άλλων στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ , που άλλαξε το κλίμα, όσο το γεγονός πως  παρατηρείται εδώ και καιρό αποσυσπείρωση στους άλλους σχηματισμούς, κυρίως  στο ΠΟΤΑΜΙ, προς τους οποίους υπήρξε διαρροή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
 
Η προσχώρηση του Ιλχαν Αχμετ, η προσμονή για την έλευση της Κατερίνας Μάρκου και η έλλειψη δυναμικής πλέον στο κόμμα του Σταυρού Θεοδωράκη και στην Ένωση Κέντρων του κ. Λεβέντη,  ευνοούν τα σχέδια των επιτελών στην Χαρίλαου Τρικούπη που στόχο έχουν να είναι τρίτο κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Σε αυτό βοηθάει και συμβολικά, η αύξηση των αριθμών των βουλευτών που καθιστά πλέον την Δημοκρατική Συμπαράταξη τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη στην παρούσα βουλή.
 
Στην Χαρίλαου Τρικούπη εδώ και καιρό παρατηρούν ότι στις εκλογές που γίνονται στα  επιμελητήρια (ΤΕΕ, Οικονομικο) και στις μεγάλες ομοσπονδίες εργαζόμενων και   ελεύθερων επαγγελματιών,  η Δημοκρατική Συμπαράταξη  εξακολουθεί να κρατά και σε πολλές περιπτώσεις να αυξάνει  τις δυνάμεις της.

Γι' αυτό και θεωρούν ότι το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η κεφαλοποιηση, πολιτικά  αυτών των δυνάμεων, ώστε να μην υπάρχουν ξανά διαρροές είτε προς την ΝΔ είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες μπορούμε να ξαναμιλήσουμε» λένε τα στελέχη της παράταξης, που προσδοκουν και στις διαρροες από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Μπορεί η Φώφη Γεννηματά «έξω, να τα πηγαίνει καλά» , και να εξαντλεί όλα τα περιθώρια  διάλογου με τον  Στ. Θεοδωράκη, έως και την Αν. Διαμαντοπούλου αλλά και τους υπόλοιπους που κινούνται στον χώρο της κεντροαριστεράς, στο εσωτερικό του κόμματος όμως το χάσμα εξακολουθεί  να παραμένει.

Υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των συνεργατών της προέδρου και των στελεχών που βρίσκονται κοντά τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη.

Εάν δεν κλείσει  αυτό το  εσωτερικό μέτωπο  η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συνεχώς θα αιμορραγεί και αυτό το ξέρουν και οι δύο. Η  επικεφαλής της συμπαράταξης, εάν τα βρει με τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, μόνο να κερδίσει έχει στον αγώνα που κάνει για να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος .

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ που αργά και σταθερά μαζεύει δυνάμεις για την επόμενη ημέρα, ξέρει ότι καλύτερα να είναι υποψήφιος για την ηγεσία  ενός κόμματος που θα έχει υψηλά ποσοστά, παρά να διεκδικήσει μια «παράταξης» του 6% - 8%.
  
Φαίνεται λοιπόν  ότι και οι δυο έχουν  αρχίσει να καταλαβαίνουν πως πρέπει να προσπαθήσουν από κοινού να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα.

Γι' αυτό και την προηγούμενη Παρασκευή το πρωί, με πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά ,  έγινε σύσκεψη στην Χαρίλαου Τρικούπη στην οποία μετείχε ο Νίκος Ανδρουλάκης  μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη. Συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις και για το φλέγον θέμα της αυτόνομης πορείας αλλά και της καθόδου στις εκλογές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.  

Η πρώτη προσπάθεια έγινε. Μένει να δούμε  την συνέχεια.