ΕΛΛAΔΑ

Καραμέρος: Πώς τα βόρεια προάστια της Αθήνας θα γίνουν τουριστικός προορισμός

Καραμέρος: Πώς τα βόρεια προάστια της Αθήνας θα γίνουν τουριστικός προορισμός - Κεντρική Εικόνα

Τη θέση τους στον τουριστικό χάρτη της Αθήνας διεκδικούν τα βόρεια προάστια. Ήδη το πρώτο βήμα έγινε με τον συνεργατικό σχηματισμό «Discover North Athens», στον οποίο μετέχουν δήμοι και φορείς των βορείων προαστίων, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για την ανάδειξη της περιοχής σε τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό. 

Στην όλη προσπάθεια πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Περιφέρεια Αττικής, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών, κ. Γιώργου Καραμέρου, ο οποίος, σε συνέντευξη στο Tornos News, διατυπώνει την πίστη του στο εγχείρημα και υπογραμμίζει ότι «η ενασχόλησή της Περιφέρειας με την τουριστική προβολή γίνεται στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής προς όφελος της τοπικής οικονομίας και των Δήμων που απαρτίζουν την βόρεια Αθήνα».

Το πλάνο δράσεων της Περιφέρειας Αττικής για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, όπως αναφέρει ο κ. Καραμέρος, προσδιορίστηκε σε 2 έτη (2015- 2017) και συνοψίζεται ως ακολούθως

1. Εκπόνηση μελέτης των πιθανών κλάδων και δικτυώσεων στην βόρεια Αθήνα. Η μελέτη κατέληξε ότι ο κλάδος  του τουρισμού- πολιτισμού ενδείκνυται για τέτοια δράση.

2. Πρωτόκολλο συνεργασίας συμμετεχόντων στο Συνεργατικό Σχηματισμό- Ορισμός Ομάδας Συντονισμού του Συνεργατικού Σχηματισμού.

3. Ένταξη του Συνεργατικού Σχηματισμού στο Σχέδιο Δράσης της Τουριστικής Προβολής της Αττικής 2016- 2020.

4. Αναλυτικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης (Marketing Plan) του Συνεργατικού Σχηματισμού.

5. Σύσταση Νομικής Υπόστασης του Συνεργατικού Σχηματισμού και αυτόνομη δράση με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων της βόρειας Αθήνας.

Ένας χρόνος προετοιμασίας

«Η προσπάθειά μας ξεκίνησε στα τέλη του 2015 με διαβούλευση και συνεργασία δημοσίων και ιδιωτικών φορέων της βόρειας Αθήνας και την υλοποίηση εμπεριστατωμένης μελέτης για τις δυνατότητες διαμόρφωσης βιώσιμων συνεργασιών στην περιοχή», εξηγεί ο κ. Καραμέρος. 

«Στη φάση αυτή υπήρξε προφανής συνεργασία με τους Δήμους αλλά και τους επαγγελματικούς φορείς των βορείων προαστίων καθώς αναλύθηκαν τα προβλήματα, τα πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες ιδιωτών της περιοχής, ενώ διερευνήθηκε ο ρόλος, οι δυνατότητες συμμετοχής και τα οφέλη που μπορεί να έχει η αυτοδιοίκηση. Θεωρούμε καθοριστική τη συμβολή και στήριξη των δήμων στην περιοχή τους καθώς διαθέτουν τόσο το θεσμικό πλαίσιο, όσο και τα κατάλληλα εργαλεία για να συμβάλουν συντονιστικά ή και με απαραίτητες χρηματοδοτήσεις σε τοπικές, υπερτοπικές, δημοτικές ή ιδιωτικές πρωτοβουλίες».

Έτσι προχώρησε το σχέδιο πιλοτικής δικτύωσης στον εν λόγω κλάδο, ένα συνεργατικό σχηματισμό δηλαδή με αντικείμενο την ανάδειξη του βορείου τομέα Αθηνών σε τουριστικό προορισμό. Ακολούθησε η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας των φορέων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο συνεργατικό σχηματισμό και ορίστηκε ομάδα συντονισμού, με την υποστήριξη πάντα της Περιφέρειας Αττικής.

«Στη συνέχεια», τονίζει στο Tornos News, ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, «εναρμονίσαμε τις ενέργειές μας στο Σχέδιο Δράσης της Τουριστικής Προβολής της Αττικής 2016 - 2020 στη λογική του umbrella branding με χαρακτηριστικά product club με στόχο την απορρόφηση μέρους των κονδυλίων που προορίζονται για την τουριστική προβολή της Αττικής. Κάθε product club- εν προκειμένου του Discover North Athens- αποτελεί ένα δίκτυο συνεργασίας επιχειρήσεων που στοχεύουν στην ίδια θεματική αγορά. Η Περιφέρεια Αττικής θα παράσχει υποστήριξη, τεχνογνωσία και καθοδήγηση στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που συστήνουν ένα τέτοιο δίκτυο συνεργασίας, προκειμένου να έχει ως συνομιλητή και συνεργάτη μια συλλογικότητα που θα εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις».

 

Αναλυτικά ο κ. Καραμέρος τονίζει:

«Το επόμενο βήμα μας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η σύνταξη ενός στρατηγικού σχεδίου (marketing plan) που θα εξειδικεύει τις προδιαγραφές του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Αττικής για τη χρονική περίοδο 2016-2020 στο Συνεργατικό Σχηματισμό «Discover North Athens» και περιλαμβάνει: 

Ανάλυση της περιοχής ενδιαφέροντος με περιγραφή της ταυτότητας του προορισμού, καταγραφή των ενεργειών marketing που έχουν γίνει, στρατηγική ανάλυση των πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων του προορισμού, αγορές και κοινά στόχοι. 

Τη στρατηγική στόχευση των δράσεων προβολής στο εσωτερικό και εξωτερικό σε σχέση με τις επί μέρους αγορές και τα κοινά στόχος που έχουν προσδιοριστεί, αλλά και των μέσων που θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της προβολής του. Κατάρτιση προτάσεων - δραστηριοτήτων προώθησης του προορισμού. 

Λειτουργία – Εξέλιξη Συνεργατικού Σχηματισμού με την αναζήτηση συνεργειών μεταξύ των φορέων παροχής τουριστικών υπηρεσιών στην περιοχή. 

Η εφαρμογή του σχεδίου marketing θα οδηγήσει στην ουσία στο ενεργό destination management της περιοχής ενδιαφέροντος, που θα αξιοποιεί τις συνέργειες μεταξύ των σημαντικότερων πρωταγωνιστών του τουριστικού της προϊόντος αυξάνοντας την επισκεψιμότητα της περιοχής ενδιαφέροντος και την ανταγωνιστικότητα των επί μέρους συμμετεχόντων. 

Τουριστικές δράσεις στα βόρεια προάστια

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ορισμένες από τις δράσεις που προγραμματίζονται από τα μέσα του 2017:

Δημιουργία διαδρομών πολλαπλών ενδιαφερόντων, όπως πολιτιστική διαδρομή σε μουσεία και κόμβους πολιτισμού, αρχιτεκτονική διαδρομή στην Κηφισιά (η οποία προσφέρεται και για συνεδριακές και επαγγελματικές εκδηλώσεις), αθλητική διαδρομή με επίκεντρο τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο ΟΑΚΑ, διαδρομή δημιουργικού τουρισμού εμπειρίας στο Κέντρο Κεραμικής Αμαρουσίου και στο αρχαίο λατομείο της Πεντέλης όπου γινόταν η εξόρυξη του περίφημου μαρμάρου και μέσω της αρχαίας οδού λιθαγωγίας μεταφερόταν για την ανέγερση της Ακρόπολης. 

Ξεναγήσεις και περιπάτους στο Πεντελικό όρος και στο Δάσος Συγγρού, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δρώμενα στο ΟΑΚΑ και σε άλλα σημεία, καθώς και πολλαπλές δράσεις ανάδειξης της μεσογειακής διατροφής (ΙΓΕ), αλλά και των τοπικών αγορών του Χαλανδρίου, της Νέας Ιωνίας, του Αμαρουσίου και της Κηφισιάς.»

Η νομική υπόσταση του Συνεργατικού Σχηματισμού

Στο πρώτο εξάμηνο του 2017 προσδιορίζεται η διαμόρφωση νομικής υπόστασης του Συνεργατικού Σχηματισμού μετά το διάστημα αρχικής ισχύος του μνημονίου συνεργασίας (ένα έτος), φάση ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την αυτονομία και βιωσιμότητα του cluster όσο και για την ενδεχόμενη χρηματοδότηση του από το ΠΔΕ και κοινοτικά προγράμματα.

Επισημαίνεται επίσης ότι στο στρατηγικό σχεδιασμό υπάρχει πρόβλεψη για την προβολή και την αξιοποίηση των σημαντικών τοπικών αγορών με τη μορφή του open mall (χάρτες με αποτύπωση των καταστημάτων στην περιοχή, σύστημα εκπτωτικών κουπονιών που δίδονται σε επισκέπτες σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία κ.ά., ειδικές εκδηλώσεις που οργανώνουν οι δήμοι για την προσέλκυση επισκεπτών κ.λπ.).

Επενδύσεις σε υποδομές

Στο σχεδιασμό του Discover North Athens, όπως επισημαίνει ο κ. Καραμέρος, θα προταθούν μελλοντικές επενδύσεις σχετικών υποδομών στους Δήμους που απαρτίζουν την βόρεια Αθήνα. Εφόσον το cluster αποκτήσει νομική υπόσταση, η Περιφέρεια Αττικής θα στηρίξει την υποβολή προτάσεων για χρηματοδοτήσεις δράσεων και υποδομών που σχετίζονται με την ανάδειξη του τουριστικό προϊόντος (υποδομές eco & smart city, εφαρμογές πληροφορικής σε σημεία ενδιαφέροντος, κ.ά.). 

Δράσεις προβολής

Ως προς το χρονοδιάγραμμα δράσεων του Συνεργατικού Σχήματος των Βορείων Προαστίων, ο κ. Καραμέρος λέει:

«Το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του Discover North Athens, για να “βγουν” τα βόρεια προάστια ως τουριστικός προορισμός, έχει ήδη ξεκινήσει με τη σύσταση του cluster και την υλοποίηση του 1st Olympic Stadium Run, ενός αγώνα δρόμου στα κουλουάρ του Ολυμπιακού Σταδίου, παρουσία τουλάχιστον 4.000 θεατών και περισσοτέρων από 1.500 δρομέων κάθε ηλικίας. 

Η δράση του θα συνεχιστεί μέσα στο 2017 με τις προδιαγεγραμμένες ενέργειες δημοσιότητας και προβολής σε διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια που έχει προγραμματίσει η Περιφέρεια Αττικής, βάσει του Σχεδίου Δράσης της Τουριστικής Προβολής της Αττικής 2016- 2020 και με συγκεκριμένα γεγονότα που θα προκύψουν από το στρατηγικό σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη (marketing plan). 

Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης των ενεργειών μας θα υπάρχει συντονισμός δραστηριοτήτων με άλλες περιοχές της Αττικής και βασικούς προορισμούς της, έτσι ώστε να γίνεται οικονομία πόρων και να αξιοποιούνται οι σχετικές συνέργειες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΕΑΤΑ του Δήμου Αθηναίων που έχει συστήσει το Athens Convention Bureau και σκοπεύει να το επεκτείνει σε επιχειρήσεις που στοχεύουν σε ταξίδια αναψυχής. Η Περιφέρεια Αττικής μέσω του Discover North Athens θα επιδιώξει να συνεργαστεί μαζί του».

Όλο το εγχείρημα, πάντως, λόγω της συνεργατικής δομής του, θα στηριχθεί πολύ στις συνέργειες μεταξύ των μελών του, ώστε ο καθένας να «συστήνει» και να προωθεί δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε όλα τα βόρεια προάστια.