ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η Wind «φλερτάρει» τη Cyta και η Vodafone... παρακολουθεί

Wind και Vodafone υπέβαλαν προσφορές για τη Cyta Hellas - Κεντρική Εικόνα

Επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια εξαγοράς των ελληνικών δραστηριοτήτων της Cyta, με την αγορά να «φωτογραφίζει» ως βασικό μνηστήρα τη Wind Hellas (η οποία πρόσφατα παρουσίασε και ένα επενδυτικό πλάνο 415 εκατ. ευρώ, με σαφείς... επεκτατικές τάσεις) και τη Vodafone να παρακολουθεί στενά.

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν επι μήνες στη Λευκωσία περί «εξελίξεων» για την ζημιογόνο Cyta Hellas, επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες όταν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) Χρήστος Πατσαλίδης ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών το πράσινο φως για την πώληση της Cyta Hellas. Με την ελληνική δραστηριότα της Cyta να βρίσκεται επι χρόνια σε αρνητικο πρόσημο όσον αφορά τα αποτελέσματα (συσωρεύοντας μάλιστα ζημιές 140 εκατ. ευρώ) η κατάσταση έγινε πιο δύσκολη τον περασμένο μήνα όταν η ΑΤΗΚ κλήθηκε να ζητήσει έγκριση για τη διάθεση πρόσθετων κεφαλαίων, ώστε να καλυφθούν οι ζημίες της Cyta Hellas.

Έτσι, θα πρέπει είτε να βρεθούν κεφάλαια για την κάλυψη των ζημιών, είτε να προχωρήσουν σε πώληση/συγχώνευση της εταιρείας, προφανώς με κάποιον ελληνικό όμιλο. Στην αγορά, οι περισσότεροι «δειχνουν» στην κατεύθυνση της Wind, καθώς πριν μερικές εβδομάδες, ο CEO της «γαλάζιας» εταιρείας τηλεπικοινωνιών Νάσος Ζαρκαλής είχε δηλώσει επίσημα πως εάν τεθεί ενδεχόμενο πώλησης της Cyta, η Wind θα το εξετάσει.

Όσοι υποστηρίζουν την εκδοχή αυτή, συμπληρώνουν ότι οι δηλώσεις Ζαρκαλή (που έγιναν στο πλαίσιο της παρουσίαςσης του επενδυτικου προγράμματος του ομίλου για την επόμενη πενταετία), συμπληρώθηκαν από άλλη μία ενδεικτική «ατάκα», πως η Wind «θα είναι παρούσα» και στον νέο κυκλο συγκέντρωσης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Μάλιστα ο ίδιος όμιλος είχε φροντίσει στην ίδια παρουσίαση, να εμφανισει τα θετικά του οικονομικά αποτελέσματα (έσοδα 490 εκατ. ευρώ και EBITDA 85 εκατ. ευρώ το 2015) αλλά και την ενεργή στήριξη των μετόχων του στα επόμενα βήματα: Πρόκειται για τη Goldentree, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως, που πρόσφατα προχώρησε σε αύξηση του ποσοστού που κατέχει στη WIND σε 25%, και την Anchorage με 17%. Σε αυτό το πλαίσιο, ο σχεδιασμός της «γαλάζιας» εταιρείας να διευρύνει το μερίδιό της στον ευρύτερο χώρο των telecoms από 12 σε 20% την επόμενη πενταετια, «δείχνει» να περνά και μεσα από την Cyta, είτε μέσω μετοχικής συνεργασίας, είτε μεσω εξαγοράς.

Η ελληνική δραστηριότητα της Cyta, με περισσότερους από 300.000 πελάτες αναμφίβολα διαμορφώνει ένα «μήλον της έριδος» για τους Έλληνες παίκτες των τηλεπικοινωνιών. Υπό την έννοια αυτη, μπορεί να προσελκύσει και το ενδιαφέρον της Vodafone (οι πληροφορίες το αναφέρουν ως υπαρκτό) έστω κι αν ο «κόκκινος» όμιλος προχώρησε μόλις πρόσφατα στην εξαγορά της HoL την οποία την περίοδο αυτή ενσωματώνει στο δίκτυο των υπηρεσιών του.