ΕΥ ΖΗΝ

Ο «Ηλίας του 16ου» από τη θεατρική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ

Ο «Ηλίας του 16ου» από τη θεατρική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ - Κεντρική Εικόνα

Το πρωί στην υπηρεσία του πολίτη, το βράδυ στην υπηρεσία της τέχνης. Από αστυνομικοί μπαίνουν στα παπούτσια …διαρρηκτών και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στο σανίδι. Πρόκειται για τη θεατρική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας που ανέβασε χθες το έργο του Αλέκου Σακελλάριου «Ο Ηλίας του 16ου», στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

 «Κάθε φορά ελπίζουμε να δίνουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα» δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρωταγωνιστής της παράστασης, υπαρχιφύλακας Βάιος Σπανός. «Το άγχος βέβαια πάντα υπάρχει, πάντα αγωνιούμε, αλλά ελπίζουμε ότι τα καταφέρνουμε. Αυτό που διαπιστώνουμε τις περισσότερες φορές είναι μια θετική αντιμετώπιση από όσους έρχονται και μας βλέπουν. Θέλουμε να έρθουμε κοντά στους πολίτες, στον κόσμο» συμπληρώνει ο κ. Σπανός.

Οι πρόβες μπορεί να είναι κουραστικές, ωστόσο «λειτουργούν εκτονωτικά» δηλώνει η αστυφύλακας Ελένη Πυραλή. «Μου άρεσε πάντα η υποκριτική και πάντα ήθελα να ασχοληθώ με το θέατρο. Μόλις έμαθα για την ομάδα θέλησα αμέσως να γίνω κομμάτι της».

 Τον πρώτο λόγο όμως στο θέατρο τον έχει ο σκηνοθέτης της ομάδας Γιάννης Κατράνης, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος ότι «αν και πέρασαν 10 χρόνια από την ημέρα που δημιουργήθηκε η ομάδα, έχουμε ακόμη τον ίδιο ενθουσιασμό, την ίδια όρεξη και το μεράκι να συνεχίσουμε. Στόχος μας είναι να δώσουμε μια άλλη εικόνα του Έλληνα αστυνομικού αλλά και να δώσουμε και την ευκαιρία στους ίδιους τους αστυνομικούς να εκτονωθούν δημιουργικά και μέσα από την τέχνη. Η θεατρική ομάδα αποτελείται από αστυνομικούς και πολιτικούς υπαλλήλους του Σώματος και πάντοτε ανανεώνεται. Δεν είναι ποτέ τα ίδια άτομα. Κάθε φορά ανάλογα με το έργο που θέλουμε να ανεβάσουμε, επιλέγουμε κι άλλα πρόσωπα» τόνισε ο κ. Κατράνης. Η θεατρική ομάδα από το 2011 έχει δώσει παραστάσεις σε δήμους, σε σωφρονιστικά καταστήματα, έχει λάβει διακρίσεις σε ερασιτεχνικά φεστιβάλ κι έχει αποσπάσει βραβεία και επαίνους.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνος Τσουβάλας μίλησε για «μια μεγάλη ανάγκη του Σώματος για εξωστρέφεια στην κοινωνία» και τόνισε: «αποδείξαμε και σήμερα ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι κοντά στον πολίτη. Προσπαθούμε να βγάλουμε ένα άλλο πρόσωπο της αστυνομίας. Προσδοκούμε να ανεβάσουμε το έργο σε κάποια μέρη σε όλη την Ελλάδα σε μια περίοδο που ο κόσμος έχει ανάγκη το αυτονόητο: την ψυχαγωγία, την εκτόνωση. Υποστηρίζω αυτήν την ομάδα, την πιστεύω, είναι άνθρωποι που αγαπούν αυτό που κάνουν και προσπαθούν να έχουν ένα καλό αποτέλεσμα».

Την παράσταση παρακολούθησαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Νίκος Τόσκας, ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, ηθοποιοί, βουλευτές, αλλά και πολλοί αστυνομικοί και πολίτες.