ΔΙΕΘΝΗ

Στα 6,2 δισεκ. ευρώ το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Γερμανίας, το 2015

Στα 6,2 δισεκ. ευρώ το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Γερμανίας, το 2015 - Κεντρική Εικόνα

Στα 6,2 δισεκ. ευρώ ανήλθε πέρυσι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, χάρη στην ισχυρή οικονομία και το χαμηλό κόστος δανεισμού, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει ότι επιθυμεί το πλεόνασμα να χρησιμοποιηθεί για απόσβεση χρέους.

Τα σχόλια του συντηρητικού υπουργού δεν αναμένεται να ικανοποιήσουν του Ευρωπαίους και άλλους διεθνείς εταίρους της Γερμανίας, οι οποίοι εδώ και καιρό καλούν το Βερολίνο να χρησιμοποιήσει τα ισχυρά δημόσια οικονομικά του για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση και να βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχή χρονιά που η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία δεν χρειάστηκε νέο καθαρό δανεισμό, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού το 2015 ήταν 12,1 δισεκ. ευρώ.

Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι το πλεόνασμα ήταν ενμέρει αποτέλεσμα συγκυριακών παραγόντων, δηλαδή των πολύ χαμηλών επιτοκίων.

«Άρα είναι ακόμα πιο σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τη συγκυρία αυτή για να προχωρήσουμε σε προβλέψεις για το μέλλον» ανέφερε ο υπουργός σε ανακοίνωση.

«Θα προτείνω στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου το πλεόνασμα των 6,2 δισεκ. ευρώ να χρησιμοποιηθεί για την απόσβεση χρέους» δήλωσε ο Σόιμπλε, ισχυριζόμενος ότι αυτό θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Γερμανίας.

Σε μια εκλογική χρονιά, το πλεόνασμα έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση μεταξύ των συντηρητικών της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και των κυβερνητικών της εταίρων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για το εάν το πλεόνασμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή παλαιού χρέους ή για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

Κάποιοι Βαυαροί συντηρητικοί έχουν ζητήσει περικοπές φόρων.

«Θα πρέπει να επιστρέψουμε κάτι στους πολίτες. Υπό το φως των χαμηλών επιτοκίων και του αυξανόμενου πληθωρισμού, χρειαζόμαστε γρήγορες μειώσεις φόρων» δήλωσε ο Μάρκους Σέντερ στην εφημερίδα Bild.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους ότι η ύπαρξη πλεονάσματος του προϋπολογισμού δεν έρχεται σε αντίθεση με την επίτευξη ανάπτυξης.

«Δείχνουμε ότι και τα δύο είναι δυνατά» είπε μία πηγή.