ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Οι τελικές δημοπρασίες, «κάλυψαν» την συναλλακτική καχεξία

Χ.Α.: Οι τελικές δημοπρασίες, «κάλυψαν» την συναλλακτική καχεξία - Κεντρική Εικόνα

Παρά την νέα, σημαντική βύθιση του τζίρου -ο οποίος περιορίστηκε στα 28,5 εκατ. από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, με τις σημαντικές βοήθειες των τελικών δημοπρασιών- ο γενικός δείκτης του Χ.Α. βρέθηκε να ολοκληρώνει την συνεδρίαση μία ανάσα από τα υψηλά ημέρας, τα οποία τα έγραψε μετά τις 17.00 και πιο συγκεκριμένα στις 663,37 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,43%.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι και η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απόλυτα διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, αν έλλειπαν οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν αρκετές μετοχές του FTSE25 στο υψηλό ημέρας και πολύ περισσότερο αν έλλειπε το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπως οι Τρ. Ελλάδος, CenergyHoldings, MIG, Frigoglass, Πλ. Θράκης, ΟΛΘ, Ιασώ κ.λ.π.

Η σημερινή συνεδρίαση απλά συνέχισε το "σκηνικό" των τελευταίων συνεδριάσεων, όπου οι τίτλοι υψηλής κεφαλαιοποίησης, εναλλάξ, "φροντίζουν" την θετική εικόνα των βασικών δεικτών, χωρίς διάθεση καταγραφής ακροτήτων, ενώ τα λίγα ενεργά χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να "ασχολούνται" με τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, έστω και αν παραμένει άγνωστος ο επενδυτικός ορίζοντας με τον οποίο κινούνται.

Ασφαλώς και το αυριανό EuroWorking Group μπορεί να αποτελέσει τον "σηματωρό", όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, όμως ελάχιστοι από τους εγχώριους αναλυτές πιστεύουν ότι θα δώσει την είδηση - καταλύτη, βάσει της οποίας θα πορευτεί, βραχυπρόθεσμα, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Από τις μετοχές των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, συνεχίζουν να αξίζουν προσοχής οι τίτλοι που συνδυάζουν αξιοπρόσεκτη ανοδική πορεία με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, ενώ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, οι περισσότεροι από τους τίτλους έχουν κατεβάσει συναλλαγές, επιλέγοντας την στάση αναμονής και περιμένοντας τις εξελίξεις.

Ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των μετοχών των συστημικών τραπεζών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο (Alpha Bank +1,01%, Eurobank +3,01%, Εθνική +2,77%, Πειραιώς +2,74%), στο υψηλό ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτό, όμως σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι τελικές δημοπρασίες και αυτό δεν βοηθά στην εξαγωγή "ασφαλέστερων" συμπερασμάτων, για την συνέχεια.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, ημερήσια μεταβολή μεγαλύτερη του 1% σημείωσαν οι Viohalco (+2,84%), Grivalia Properties (+2,26%), Ελ. Πετρέλαια(+1,12%), Lamda Development (-1,23%), Motor Oil (-2,75%), Jumbo (-1,88%), Folli Follie Group (+1,73%) και Τιτάν (-1,68%).

Παραμένει ζητούμενο, αν με τόσο χαμηλούς τζίρους ο γενικός δείκτης μπορεί να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης των 665 - 675 μονάδων.

.