ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Προσοχή στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όσο επιμένουν ανοδικά

Χ.Α.: «Ορεξάτοι»  οι πωλητές, απειλούν τη σημαντική στήριξη των 610 μονάδων - Κεντρική Εικόνα

Κόντρα στην "δυσκίνητη" υψηλή κεφαλαιοποίηση, δείχνει να επιμένει μικρός αριθμός τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και αυτή η κίνηση δείχνει ικανή να συντηρήσει το ενδιαφέρον, παρά τους επιμένοντες χαμηλούς τζίρους.

Απόλυτα επιφυλακτικές και λόγω πολυετών, ή ιστορικών υψηλών, οι διεθνείς αγορές, μπορεί να μην δείχνουν διάθεση υποχώρησης, αλλά οι διεθνείς αναλυτές θεωρούν, περίπου, βέβαιο ότι η αυριανή ομιλία Trump μπορεί να αποτελέσει τον βραχυπρόθεσμο καταλύτη για μετοχές, ομόλογα και συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. ασφαλώς και ο χαμηλός τζίρος των 40,7 εκατ., από τα οποία τα 8,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, δεν ανοίγει μεγάλο "παράθυρο αισιοδοξίας", παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης επιχείρησε μία πρώτη επαφή με τις 665 μονάδες για να υποχωρήσει σχετικά χαμηλότερα και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 660,56 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,19%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η συναλλακτική καχεξία, σε συνδυασμό με την έλλειψη ουσιαστικών ειδήσεων, όσον αφορά τα ανοιχτά μέτωπα της εγχώριας οικονομίας, δεν επιτρέπουν στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να διεκδικήσουν τιμές σημαντικά υψηλότερα, οπότε η διατήρηση της κινητικότητας σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων μπορεί να αποδειχθεί "ευεργετική" για την συντήρηση του ενδιαφέροντος, σε όσους επιμένουν να παρακολουθούν, καθημερινά, τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Με αυτά τα δεδομένα, κινήσεις όπως των Τρ. Ελλάδος, Cenergy Holdings, Πλ.Θράκης, ΟΛΘ, MIG, Intralot, Frigoglass, ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος, κ.λ.π., μπορεί να αξίζουν στενότερης παρακολούθησης, όπως και άλλων τίτλων που μπορεί να "αναδειχθούν" κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι τα ημερήσια κέρδη συνοδεύονται από, σχετικά, πειστικές συναλλαγές.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, τα μεγαλύτερα κέρδη για Πειραιώς (+2,34%) καιJumbo (+2,2%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Από την πλευρά των τίτλων που υστέρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco(-2,76%) και Grivalia Properties (-2,21%) ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας έκλεισαν οι 3Ε, Ελ. Πετρέλαια και Folli Follie Group.

Αρκετά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 38 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

 

.