ΑΓΟΡΕΣ

Σε πτωτική αναμονή το Χ.Α., τέλος εποχής για την Τρ. Κύπρου

Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, προσπαθεί να υπερβεί τις 850 μονάδες το Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Πτωτικές διαθέσεις δείχνουν να επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ καθαρά πτωτική δείχνει, μέχρι στιγμής και η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ ο τζίρος παραμένει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι πρώτες 3,5 ώρες συνεδρίασης να τον βρίσκουν στα 24,2 εκατ. από τα οποία τα 10,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Στα άξια αναφοράς της σημερινής συνεδρίασης και η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της Τρ. Κύπρου (-1,27%) στο Χ.Α., καθώς από αύριο θα τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης έως τις 19 Ιανουαρίου, όταν και θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της στο Χ.Α.Κ. και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE).

Κακή, η μέχρι στιγμής, εικόνα στο μεγαλύτερο κομμάτι από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς δεν υπάρχει τίτλος με θετικό πρόσημο, από τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, με θετική μεταβολή διασώζονται μόνο οι Viohalco (+0,72%), 3Ε (+0,10%), Lamda Development (+1,92%), Motor Oil (+1,47%) και Σαράντης (+1,23%).

Από την αρνητική πλευρά, οι μεγαλύτερες απώλειες για την Jumbo (-3,34%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολουθούν οι ΕΧΑΕ και Τιτάν.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ούτε κλείσιμο της αξιολόγησης πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ούτε άμεση επιστροφή του "κουαρτέτου" στην Αθήνα και αυτό έχει αρχίσει και "κουράζει" τους ενεργούς παίκτες στο Χ.Α.

Από την άλλη, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και η σημερινή, θετική, κινητικότητα, σε μικρό αριθμό τίτλων όπως οι ΕΛ - ΤΕΧ Άνεμος, MIG, Cenergy Holdings, Fourlis, Frigoglass, Πλ. Θράκης, Τρ. Ελλάδος και J&P Άβαξ.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. οι 773.313 (ΚΟ) μετοχές της εταιρείας "ALPHA TRUST Α.Ε.Δ.Α.Κ.Ο.Ε.Ε.", οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 3.093.252 παλαιών (ΚΟ) μετοχών της εταιρείας. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στην ΕΝ.Α. του Χ.Α. ανέρχεται σε 773.313, με τελική ονομαστική αξία μετοχής €1,00 και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 14,96.

Από σήμερα, παύει η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. του δικαιώματος της εταιρείας "Trastor", συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 11/01/2017.

Σε περίπτωση διατήρησης του επιφυλακτικού κλίματος, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 650 μονάδων.

.