ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ο αποτελεσματικός τραμπουκισμός του Προέδρου


Ας μη δούμε τη μεγάλη εικόνα. Ας εξεταστούν τα γεγονότα από το πρίσμα ενός πολίτη (υπερδύναμης, τυχαίνει), του οποίου η τελευταία του έγνοια αυτή τη στιγμή είναι ο ενδεχόμενος απομονωτισμός, η αντι-παγκοσμιοποίηση ή άλλες μεγαλόσχημες λέξεις.
Άλλωστε το twitter χωράει μόλις 140 χαρακτήρες και ο Ντόναλντ Τραμπ των 18 εκατομμυρίων followers, το κατέχει το άθλημα. Αν ισχύει το ότι προτού γίνεις κάτι, πρέπει να είσαι κάτι, τότε ο Τραμπ πριν γίνει Πρόεδρος ήταν βασιλιάς στο twitter. Διαχειριζόταν μόνος του το brand name του από το 2009 και έχτιζε κοινό, εντυπώσεις, δημοτικότητα, κόντρες, διαφήμιση των δεκάδων επιχειρήσεων του.
Τρεις Πρόεδροι ανακαλύπτουν τη δύναμη του ισχυρού μέσου της εποχής
Δεν ανακάλυψε την πυρίτιδα. Δεν είναι καν ο πρώτος Αμερικάνος που επενδύει αποτελεσματικά σε ένα μέσο. Ο Ρούσβελτ, οκτώ μόλις μέρες αφότου ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα το 1933, εγκαινίασε μία σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών, κατευθείαν από τον Λευκό Οίκο. «Θέλω να μιλήσω στον αμερικάνικο λαό για το τραπεζικό σύστημα» ήταν οι πρώτες λέξεις στην παρθενική εκπομπή του και όντως, χρησιμοποιώντας απλό λεξιλόγιο και παραδείγματα καθημερινότητας, κατάφερε να εξηγήσει γιατί αποφάσισε να κλείσει τις τράπεζες για μία μέρα, χωρίς να προκληθεί πανικός. Σαφώς και η 12ετής παραμονή του στο Λευκό Οίκο δεν οφείλεται στις 30 ραδιοφωνικές εκπομπές που έκανε μέσα σε αυτό το διάστημα, όμως τον έφεραν κοντά στον κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι όλων των κοινωνικών τάξεων του έστελναν γράμματα κάθε βδομάδα. Η ιδέα ότι ο Πρόεδρος καθόταν μπροστά από το τζάκι του και απευθυνόταν προσωπικά στον κάθε πολίτη, τους είχε συνεπάρει.
Για ολοφάνερους λόγους, ο φωτογενής Κένεντι επενδύει τη δεκαετία του ’60 στην τηλεόραση. Η εικόνα του γοητευτικού άνδρα που σαγήνευε τα πλήθη, μας έχει προσφέρει και το γνωστό παράδειγμα του ντιμπέιτ Κένεντι –Νίξον, που αργότερα χαρακτηρίστηκε από τους New York Times ως «πολιτική της πούδρας». Με αθλητική κορμοστασιά, χολιγουντιανό χαμόγελο και άνεση, ο Κένεντι επικράτησε του ιδρωμένου, συνοφρυωμένου Νίξον, με τον μύθο να επιμένει ότι ο Κένεντι κέρδισε τις εκλογές λόγω της δύναμης της εικόνας. «Επικεντρώθηκα πολύ στην ουσία και όχι αρκετά στην εμφάνιση. Έπρεπε να θυμάμαι ότι μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις» παραδέχθηκε αργότερα ο Νίξον στην αυτοβιογραφία του. Ποιος θυμόταν την επόμενη μέρα τι έλεγε ο καθένας από τους υποψηφίους; Η εικόνα είχε επικρατήσει πανηγυρικά του λόγου. Για να το κάνουμε και λίγο δικό μας, ας αναρωτηθεί ο καθένας τι θυμάται από το ντιμπέιτ Τσίπρα- Μεϊμαράκη, πέρα από το αστείο του τότε πρόεδρου της ΝΔ ότι ο σκηνοθέτης τον δείχνει κοντύτερο από τον Τσίπρα.
Λίγες μέρες αφότου κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου, o Τραμπ μίλησε στην εκπομπή «60 minutes» του CBS. Ανέφερε ότι το τουίτερ του προσφέρει τη δυνατότητα να αντεπιτίθεται. Αυτό το κρατάμε, γιατί δεν επέλεξε τυχαία τις λέξεις, όπως θα δούμε λίγο παρακάτω. Είπε επίσης ότι τώρα που εκλέχθηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ, αν συνεχίσει καν να το χρησιμοποιεί, το βέβαιο είναι ότι θα είναι πολύ συγκρατημένος. Αυτό το πετάμε, γιατί όπως αποδεικνύεται από το twiiter count, μόνο το διάστημα από 6 Δεκεμβρίου ως 5 Ιανουαρίου, έχει κάνει 136 tweets, με μέσο όρο 4,5 tweets τη μέρα.
Η δε πρόβλεψη των στατιστικών, είναι ότι σε 3 χρόνια θα έχει αποκτήσει 100 εκατομμύρια followers.
Το προεδρικό bullying σε εταιρίες μεγαθήρια μέσω twitter
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει κυρίως ως μπίζνεσμαν. Το έκανε και προεκλογικά, χρεώνοντας στους προκατόχους του επιζήμιες εμπορικές συμφωνίες που στοίχισαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην αμερικάνικη βιομηχανία. Θεωρεί ότι πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί ή να αποσυρθεί από τη NAFTA, μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου του 1994 μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού που επιτρέπει τις εισαγωγές χωρίς δασμούς.
Το σκεπτικό του 45ου προέδρου είναι ότι αν καταργήσει την NAFTA, θα ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και απασχόληση. Αυτό, την ώρα που οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η General Motors και η Ford έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή εργοστασίων στο Μεξικό λόγω του χαμηλού εργατικού κόστους.
Τραμπ vs General Motors
«H GM φτιάχνει το μοντέλο Chevrolet Cruse στο Μεξικό και το πουλάει χωρίς φόρο σε Αμερικανούς εμπόρους. Ή θα το κατασκευάζει στην Αμερική, ή να ετοιμαστεί να πληρώσει βαρείς τελωνειακούς δασμούς».
Αν και από τα 190.000 μοντέλα Chevrolet Cruse που πουλήθηκαν πέρσι στις ΗΠΑ, μόλις τα 4.500 κατασκευάστηκαν στο Μεξικό, το τουίτ του Τραμπ στάθηκε ικανό να ρίξει τη μετοχή της General Motors κατά 3%.
Λίγες ώρες αργότερα, η Ford ανακοίνωνε ότι ακυρώνει την επένδυση 1,5 δις. Δολαρίων σε μεξικάνικο εργοστάσιο. Αντ΄ αυτού αποφάσισε να επενδύσει στο εργοστάσιο της στο Μίσιγκαν, με σκοπό να προσλάβει 700 νέους υπαλλήλους.
«Ευχαριστώ Ford. Αυτή είναι μόνο η αρχή» ήταν το τουίτ που ακολούθησε από τον Τραμπ και ξεχείλιζε από ικανοποίηση.
Τραμπ vs Toyota
«Η Toyota λέει ότι θα κάνει εργοστάσιο στο Μεξικό για να φτιάχνει τα Corolla που πουλάει στην Αμερική. ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ! Ή θα κάνετε εργοστάσιο στις ΗΠΑ ή θα πληρώσετε μεγάλους δασμούς».
Μετά το προειδοποιητικό μπούλινγκ, το αναμενόμενο αποτέλεσμα: διολίσθηση των μετοχών της Toyota.
Τραμπ vs Carrier
Ο διαδικτυακά χειμαρρώδης Πρόεδρος δεν περιορίζεται μόνο στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Μετά την εκλογή του, η ιστορική εταιρία κλιματιστικών Carrier ήταν η πρώτη που έβαλε στο στόχαστρο του. H Carrier σκόπευε να απολύσει 1.500 υπαλλήλους από την εργοστασιακή μονάδα της Ιντιανάπολις και να μεταφέρει τις θέσεις εργασίας στο Μεξικό. Ο Τραμπ κλείνει ραντεβού με τον πρόεδρο της εταιρίας και ανακοινώνει στο τουίτερ του: «Πάω στην Ιντιανάπολις. Κάνουμε πρόοδο! Καλά νέα για τους εργαζομένους». Την επόμενη μέρα, ακολούθησε η ανακοίνωση της Carrier: «Συμφωνήσαμε με τον Τραμπ να κρατήσουμε τις 1.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ».
Τραμπ vs Boeing
Έξαλλος με το κόστος των νέων προεδρικών Air Force 1. Ήταν η σειρά για cyber-bullying στην Boeing. «4 δις. δολάρια χρεώνει η Boeing για το νέο 747. Το κόστος είναι εκτός ελέγχου! Ακύρωση της παραγγελίας!». Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Boeing στο θέρετρο του Mar-a-Lago, ο οποίος δήλωσε φεύγοντας: «Θα το φτιάξουμε με λιγότερα χρήματα. Εξέφρασα στον εκλεγμένο πρόεδρο την αφοσίωση μου εκ μέρους της Boeing».
Τραμπ vs Lockheed Martin
Μία από τα ίδια. Ο Τραμπ τουιτάρει για το κόστος των μαχητικών F-35, προειδοποιώντας ότι θα ακυρώσει την παραγγελία. Συναντιέται και με αυτόν τον πρόεδρο, ο οποίος μετά τη συνάντηση τους δηλώνει ότι γίνεται πρόοδος για τη μείωση του κόστους των αεροπλάνων. Ο Τραμπ δεν ικανοποιείται και στρέφεται πάλι στο τουίτερ για να ξεδιπλώσει τις απειλές του. «Δεδομένου του τεράστιου κόστους των μαχητικών της Lockheed Martin, στράφηκα στην Boeing για να μου δώσει προσφορά για τα παρεμφερή F-18 Super Hornet!».
Στο μεταξύ, έχει προλάβει να τα βάλει και με τα μπισκότα Oreo, γιατί η μαμά-εταιρία έχει πλάνο να κλείσει τέσσερις γραμμές παραγωγής στις ΗΠΑ και να ανοίξει άλλες εννέα στο Μεξικό, ενώ ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ, νιώθει ήδη βαριά την ανάσα του. Όχι μόνο γιατί τα iphone κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο στην Κίνα –οτιδήποτε αμερικάνικο φέρει στην ούγια του την επιγραφή made in China, είναι κόκκινο πανί για τον Τραμπ- αλλά και γιατί η εταιρία απολαμβάνει φορολογικά προνόμια λόγω της έδρας της στην Ιρλανδία.
Το παιχνίδι άλλαξε. Ο ρεπουμπλικάνος Τραμπ έχει βρει τον τρόπο να κερδίζει τη συμπάθεια της εργατικής τάξης και να απειλεί τους κολοσσούς με 140 χαρακτήρες. Και το κάνει πριν καν αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου. Αυτό βλέπει ο μέσος Αμερικάνος, αυτό τρέμουν δικαίως οι χώρες και οι λαοί που επωφελήθηκαν από το ελεύθερο εμπόριο. Οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία απρόβλεπτες. Ο ίδιος, προς το παρόν συνεπής με τα όσα υποσχόταν προεκλογικά.