ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ραγδαίες εξελίξεις από τις εκθέσεις ΔΝΤ - ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

SZ: Για το ελληνικό χρέος συζητά το Washington Group - Κεντρική Εικόνα

Έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον, καθώς τόσο το ΔΝΤ, όσο και η ΕΚΤ, ετοιμάζουν τις εκθέσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα κρίνουν αφενός τη συμμετοχή του Ταμείου στο Πρόγραμμα και αφετέρου την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

Η επεξεργασία των δεδομένων που έχουν συλλέξει οι τεχνοκράτες των δύο Οργανισμών βρίσκεται στο τελικό στάδιο και το πιθανότερο είναι ότι οι εκθέσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA) θα δοθούν στη δημοσιότητα αφού πρώτα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για να θέσει σε εφαρμογή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Η συνεδρίαση του ΔΣ του ESM αναμένεται γύρω στα μέσα Ιανουαρίου, δηλαδή λίγο μετά το euroworking group στο οποίο θα εξεταστούν τα περιθώρια επίτευξης μιας τεχνικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να μην αναγκαστούν οι δύο πλευρές να αναζητήσουν πολιτική συμφωνία στο eurogroup στις 26 Ιανουαρίου.

Οι θετικές επιπτώσεις των βραχυπρόθεσμων μέτρων στην προοπτική του ελληνικού χρέους, έχουν υπολογιστεί από την ελληνική πλευρά περίπου στις 20 μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 40 δισ. ευρώ, μέχρι το 2060. Ωστόσο, οι Θεσμοί εμφανίζονται ελαφρώς επιφυλακτικοί. Πιο δύσπιστο παραμένει το ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί ότι η παράμετρος της ανάπτυξης είναι παρακινδυνευμένη και συνεπώς είναι πολύ επισφαλές να εκτιμάται ότι μπορούν να «κλειδωθούν» τόσο υψηλοί στόχοι για τα πλεονάσματα μετά το 2018. Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, θεωρεί ότι το «πακέτο» για την Ελλάδα είναι ημιτελές και πρέπει σύντομα να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, ώστε να μπορεί να έχει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους. Το θέμα, βέβαια, είναι ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν σκοπεύει να δώσει την έγκρισή του για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα πριν το 2018.

Συνεπώς, το ΔΝΤ δύσκολα θα θεωρήσει συμβατές με το καταστατικό του τις προοπτικές του χρέους ώστε να συμμετάσχει στο ελληνικό Πρόγραμμα. Αλλά ακόμα και η ΕΚΤ δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα συντάξει μία θετική έκθεση, εκτός κι αν υπάρξει κάποια έκπληξη με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE βρίσκεται στον αέρα όσο δεν υπάρχει μία θετική έκθεση βιωσιμότητα του χρέους. Το ζήτημα είναι ότι εάν καθυστερήσουν αρκετά οι διαδικασίες, ίσως η Ελλάδα δεν προλάβει να καρπωθεί τα όποια οφέλη του QE, διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τερματιστεί το πρόγραμμα πριν το τέλος του 2017.