ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Αναγγελία συμβάσεων και μηνιαίος έλεγχος για τα «μπλοκάκια»

Πότε να «ελπίζουν» για σύνταξη οι νέοι ασφαλισμένοι (παραδείγματα) - Κεντρική Εικόνα

Ειδοποιητήρια για το ύψος των εισφορών, που πρέπει να καταβάλουν έως το τέλος Φεβρουαρίου, θα λάβουν μέσα στον Ιανουάριο στο σύνολό τους οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ. Ειδικά για την περίπτωση των εργαζόμενων με μπλοκάκι, με έως δύο εργοδότες, θα δημιουργηθεί ενιαία πλατφόρμα αναγγελίας των σχετικών συμβάσεων με μηνιαία υποχρέωση καταγραφής, αλλά και ελέγχου αυτών, προκειμένου να αποδεικνύεται η σχέση εργασίας και το εάν ο ασφαλισμένος θα πληρώνει εισφορές ως μισθωτός, δηλαδή θα συμμετέχει και ο εργοδότης, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Όπως προέκυψε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για το υπερταμείο, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, ο ΕΦΚΑ είναι η νέα σελίδα στο ασφαλιστικό τοπίο της χώρας, «ένα μεγάλο βήμα στη δύσκολη προσπάθεια να στηθεί ξανά ένα σύγχρονο σύστημα».

«Εως το τέλος του 2017 θα έχουν εκκαθαριστεί και πληρωθεί το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων και στη συνέχεια θα πληρώνονται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης» σημείωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ενώ πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι με την ολοκλήρωση της ενοποίησης, οι πληρωμές των νέων συντάξεων θα γίνονται εντός 18 ημερών το πολύ.

Πρώτος διοικητής του ΕΦΚΑ ορίστηκε ο έως πρότινος διοικητής του ΟΓΑ Θανάσης Μπακαλέξης.

Το νέο site του Ταμείου, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα τεθεί σε λειτουργία εντός Ιανουαρίου, είναι www.efka.gov.gr, ενώ θα λειτουργεί και τετραψήφιος αριθμός πληροφόρησης πολιτών, το 1555. Για ένα εύλογο μεταβατικό διάστημα, θα διατηρηθούν στον ΕΦΚΑ λειτουργίες που στη συνέχεια θα περάσουν στον ΕΟΠΥΥ και στο ΕΤΕΑΕΠ (υπερεπικουρικό). Επίσης, θα λειτουργήσουν 11 περιφερειακά κέντρα ασφάλισης, με κεντρικό στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα οποία θα στελεχωθούν με περίπου 1.000 από τους συνολικά 8.500 εργαζόμενους που σήμερα απασχολούνται στα Ταμεία κύριας ασφάλισης που εντάσσονται πλέον στον ΕΦΚΑ.

Όπως έκανε σαφές η αρμόδια γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά, το σύστημα πλέον θα δέχεται και μερική καταβολή των εισφορών, με αποτέλεσμα οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα να επιβάλλονται μόνο για το υπολειπόμενο ποσό, ενώ όπως φαίνεται, θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για την ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων.