ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: «Περίοδο χάριτος έως το 2040» θέλει το ΔΝΤ για το χρέος

WSJ: «Περίοδο χάριτος έως το 2040» θέλει το ΔΝΤ για το χρέος - Κεντρική Εικόνα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις στην ευρωζώνη να επιτρέψει στην Ελλάδα να μην πληρώσει τόκους ή κεφάλαιο των δανείων της έως το 2040, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται πληροφορίες αξιωματούχων που παρακολουθούν τις σχετικές συνομιλίες.

Κατά τς ίδιες πληροφορίες το ΔΝΤ επιθυμεί οι λήξεις των ομολόγων να επεκταθούν έως το 2080.

Το Ταμείο εισηγείται τα επιτόκια για τα δάνεια της Ευρωζώνης να είναι σταθερά για τα επόμενα 30 έως 40 χρόνια στο 1,5%, με όλες τις αποπληρωμές τόκων να αναβάλλονται έως την ωρίμανση των δανείων.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, που παρουσιάστηκε στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, έχει ως στόχο να κρατήσει τις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, με επικεφαλής τη γερμανική , είναι απρόθυμες να κάνουν τέτοιες μεγάλες παραχωρήσεις για τα δάνειά τους προς την Ελλάδα , το οποία ξεπερνούν σήμερα τα 200 δισ. ευρώ ενώ σε αυτό το ποσό αναμένεται να προστεθούν άλλα 60 δισ. από το τελευταίο ελληνικό σχέδιο διάσωσης .