ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Στάση αναμονής, περιμένοντας το EwG

Χ.Α.: Σε θετικό έδαφος η αγορά, στα επίπεδα των 840 μονάδων ο Γενικός Δείκτης - Κεντρική Εικόνα

Ασορτί με την συμπεριφορά των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, η μέχρι στιγμής εικόνα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, όπου κυριαρχούν οι χαμηλές συναλλαγές και οι συχνές εναλλαγές στα πρόσημα των βασικών δεικτών, καθώς το σύνολο των ενεργών παικτών έχει στραμμένη την προσοχή του στο σημερινό EwG και το οποίο, σήμερα το μεσημέρι και μέσω τηλεδιάσκεψης θα κληθεί να αξιολογήσει αν έχουν κλείσει όλα τα μέτωπα, ή θα περιμένει μέχρι την Πέμπτη (το EwG συνεδριάζει ξανά, δια ζώσης στην Φινλανδία για να προετοιμάσει το Eurogroup της 16ης Ιουνίου).

Με τα παραπάνω δεδομένα και σε συνδυασμό με τον επιτόπιο βηματισμό των διεθνών αγορών, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν βρίσκει λόγους "βιαστικών κινήσεων" και η τάση διαμορφώνεται από τις ελάχιστες εντολές που διοχετεύονται στο σύστημα συναλλαγών, τραβώντας τους δείκτες προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση.

Ενώ παραμένει άγνωστο αν ο γενικός δείκτης, για πολλοστή συνεδρίαση, θα παραμείνει σε κλεισίματα οριακά χαμηλότερα των 650 μονάδων, αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζονται οι άκρως επιλεκτικές κινήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και οι κινήσεις αυτές θα συνεχίσουν να έχουν λίγους "στόχους" και ακόμα λιγότερους "οπαδούς", αν και κατά γενική ομολογία στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις υπάρχουν μετοχές έκδηλα φτηνές, που συνεχίζουν, συναλλακτικά, να παραμένουν στα αζήτητα.

Μένοντας χαμηλότερα του FTSE25, Ιχθυοκαλλιέργειες, Υγεία, MIG, Ελ. Καλώδια, Centric, Ιασώ είναι μερικές από τις μετοχές που παρουσιάζουν αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά "αξιοπρεπείς" συναλλαγές και δεν αποκλείεται στην πορεία να προστεθούν και άλλοι ημερήσιοι, θετικοί, πρωταγωνιστές.

Στο ταμπλό του 25αρη, ασφαλώς και μέχρι στιγμής ξεχωρίζουν οι απώλειες της Jumbo (-2,87%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολουθούν οι Grivalia Properties, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα και ΟΤΕ.

Από την αντίθετη πλευρά, με κέρδη μεγαλύτερα του 1% κινούνται οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, όμως οι συναλλαγές είναι εξαιρετικά χαμηλές, στις περισσότερες των περιπτώσεων και η εικόνα μπορεί να αλλάξει άρδην, με ελάχιστα περισσότερες εντολές.

Πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται και οι μετοχές των συστημικών τραπεζών και όλα δείχνουν πως τα πάντα, όσον αφορά το τελικό κλείσιμο, θα παιχτούν στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης, ανάλογα με τις διαρροές που θα υπάρξουν από το EwG.