ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Βαρουφάκης: Ο κόφτης χρέους δεν θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος

ESM: Ο Βαρουφάκης στοίχισε στην Ελλάδα την καθαρή έξοδο - Κεντρική Εικόνα

Με τον «κόφτη χρέους» καταπιάνεται ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζοντας ότι δεν θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο.

Σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει ότι με τα όσα λέει ο πρωθυπουργός «ακουσίως, βέβαια, γίνεται αρωγός των επιχειρημάτων των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου».

Σε άλλο σημείο αναφέρει πως: «Το χρέος παραμένει καθ’ όλα μη βιώσιμο και κανένας "κόφτης" δεν πρόκειται να αλλάξει αυτήν την πραγματικότητα –ιδίως αυτός που σήμερα συζητείται. Μόνο η άμεση παύση της επιταχυνόμενης λιτότητας (δηλαδή μείωση του μεσοπρόθεσμου στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% κάτω του 1,5%), σε συνδυασμό με πραγματική αναδιάρθρωση χρέους, μπορεί να δώσει ανάσες στη χώρα ανατρέποντας τη σκοτοδίνη χρέους-ύφεσης».

Υποστηρίζει ότι «Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι "κόφτης" του 15% σε καμία περίπτωση δεν καθιστά το χρέος βιώσιμο. Οπως οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν δικαιούνταν να διατυμπανίζουν πως οι "χαμηλές" αποπληρωμές που έφεραν με το 2ο Μνημόνιο καθιστούσαν το χρέος βιώσιμο, το ίδιο ισχύει και για τον "κόφτη" που ο πρωθυπουργός ελπίζει να "διασφαλίσει" το 2018 για το 3ο Μνημόνιο.Εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιάζει σήμερα τους στόχους που έθεσε και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ισως οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν κατά νου να ζητήσουν από την τρόικα τον συνυπολογισμό στις ετήσιες αποπληρωμές της μετακύλισης των έντοκων γραμματίων του Δημοσίου, που κυμαίνονται μεταξύ 9 και 10 δισ. ετησίως. Τότε, πράγματι, οι ετήσιες αποπληρωμές θα περιορίζονταν σημαντικά».

Ο τέως υπουργός διατυπώνει την άποψη πως το πρόβλημα με έναν τέτοιο διαπραγματευτικό στόχο, εφόσον υφίσταται, είναι διττό: Πρώτον, τον απορρίπτει με σθένος η τρόικα και δεύτερον, δεν αρκεί (ακόμα και να επιτευχθεί) για να καταστήσει το χρέος βιώσιμο.