ΑΓΟΡΕΣ

WSJ: Η Σαουδική Αραβία μειώνει τις τιμές του πετρελαίου στην Ευρώπη καθώς το Ιράν αυξάνει τις εξαγωγές

WSJ: Η Σαουδική Αραβία μειώνει τις τιμές του πετρελαίου στην Ευρώπη καθώς το Ιράν αυξάνει τις εξαγωγές - Κεντρική Εικόνα

Η Σαουδική Αραβία προχώρησε χθες σε μείωση των τιμών του πετρελαίου προς την Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, υποδηλώνοντας κλιμάκωση του ανταγωνισμού μετά την αποτυχία του ΟΠΕΚ να ορίσει πλαφόν στην παραγωγή του αργού την ώρα που αυξάνονται οι εξαγωγές από το Ιράν.

Σε ηλεκτρονική επιστολή προς τους πελάτες της, η κρατική πετρελαϊκή εταιρία Saudi Aramco είπε ότι μείωσε τις τιμές για το ελαφρύ αργό κατά 35 σεντς το βαρέλι για τη βορειοδυτική Ευρώπη και κατά 10 σεντς το βαρέλι για τη Μεσόγειο για τις παραδόσεις του Ιουλίου.

Η μείωση της τιμής αποτελεί έκπληξη καθώς η ζήτηση παραδοσιακά αυξάνεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν τα διυλιστήρια επιστρέφουν στους κανονικούς τους ρυθμούς ύστερα από τις εργασίες συντήρησης. Επιπροσθέτως, οι αγορές ενισχύθηκαν πρόσφατα από τις διακοπές της παραγωγής που έγιναν σε χώρες όπως η Νιγηρία.

Ωστόσο, η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας έρχεται μετά τη συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) την περασμένη Πέμπτη κατά την οποία δεν υπήρξε συμφωνία για πλαφόν στην παραγωγή. Η απουσία ανώτατων ορίων στην παραγωγή δίνει ουσιαστικά λευκή επιταγή στους δύο ανταγωνιστές, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, που είναι τα μέλη του ΟΠΕΚ με τη μεγαλύτερη επιρροή στον Οργανισμό, να παράγουν κατά βούληση.