ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Υποχώρηση, με «σβηστές μηχανές»

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση σημειώνουν οι μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών - Κεντρική Εικόνα

Στον επίλογο του χθεσινού σχολίου, η στήλη ανέφερε: "Παρά το γεγονός ότι σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της περαιτέρω μείωσης του τζίρου και λόγω 'εορταστικής ραστώνης', χρειάζεται αυξημένη προσοχή αν υποτροπιάσει το κλίμα για τις τραπεζικές μετοχές, λόγω των πιθανών εξελίξεων στις ιταλικές τράπεζες".

Τόσο ο πενιχρός τζίρος του ελληνικού χρηματιστηρίου, ο οποίος με την συμπλήρωση των πρώτων 2,5 ωρών συνεδρίασης έφθανε στα 6,7 εκατ., όσο και οι εξελίξεις στην Ευρώπη, ήλθαν να επιβεβαιώσουν πλήρως τις εκτιμήσεις της στήλης.

Πιο συγκεκριμένα, η Monte dei Paschi αναγνώρισε το βράδυ της Πέμπτης ότι απέτυχε το σχέδιο αύξησης κεφαλαίων 5,2 δισ. ευρώ από την αγορά, καθώς δεν βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής, ανοίγοντας το δρόμο για την διάσωση της από το ιταλικό κράτος. 

Η ιταλική τράπεζα ανέφερε σε ανακοίνωση πως θα επιστρέψει τα ομόλογα που είχαν προσφέρει επενδυτές στο πλαίσιο της πρότασης ανταλλαγής (swap) με μετοχές. 

Η Ιταλική κυβέρνηση, κατόπιν έκτακτης σύσκεψης, ενέκρινε ψήφισμα για τη διάσωση της Monte deiPaschi di Siena, η οποία ζητά επισήμως κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος. Το αίτημα για κρατική διάσωση ήρθε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση της δημιουργίας ταμείου ύψους 20 δισ. ευρώ που στόχο θα έχει να βοηθήσει τις προβληματικές τράπεζες.

Σημειώνεται πως το Ιταλικό Χρηματιστήριο ανακοίνωσε πως αναστέλλεται η διαπραγμάτευση μετοχών, παραγώγων και δέκα ομολόγων της Monte dei Paschi di Siena σήμερα Παρασκευή.

"Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως πρώτα πρέπει να γίνει 'bail in' στηνMonte dei Paschi di Siena και μετά να υπάρξει κρατική στήριξη της ιταλικής τράπεζας. Αυτοί είναι οι κανόνες" όπως ανέφερε εκπρόσωπός του, σύμφωνα με το Reuters.

Η Deutsche Bank κατέληξε σε συμβιβασμό ύψους 7,2 δισ. δολαρίων με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, για την πώληση και το "pooling" "τοξικών" στεγαστικών τίτλων πριν την κρίση του 2008.

"Η Deutsche Bank δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου για να καλύψει τον συμβιβασμό", ανέφερε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα. Εκτιμά, δε, πως η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2017, πριν αναλάβει καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε κατ’ αρχήν διακανονισμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε η Credit Suisse για υπόθεση που αφορά σε στεγαστικούς τίτλους. Η Credit Suisse θα πληρώσει στο υπουργείο αστική χρηματική ποινή ύψους 2,48 δις. δολαρίων και επιπλέον θα παράσχει ελάφρυνση στους καταναλωτές ύψους 2,8 δισ. δολαρίων σε διάστημα πέντε ετών κατόπιν του διακανονισμού. Η ελβετική τράπεζα ανέφερε πως ο διακανονισμός υπόκειται στη διαπραγμάτευση των τελικών εγγράφων και στην έγκριση από το διοικητικό της συμβούλιο.

Ημέρα τραπεζών και στο ελληνικό χρηματιστήριο, όχι λόγω της τρέχουσας ειδησεογραφίας, αλλά διότι και σήμερα, μέχρι στιγμής, εκεί επικεντρώνεται η "προσοχή" των λίγων πωλητών, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το -1,62% του τραπεζικού δείκτη.

Μένοντας στο τραπεζικό ταμπλό, η μετοχή της Τρ. Αττικής (+3,03%) προσπαθεί να αντιδράσει από τα χθεσινά, νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ κακή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου με θετικό πρόσημο διασώζονται μόνο οι GrivaliaProperties, Jumbo και Σαράντης.

Τίποτα το άξιο αναφοράς στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο (44) να είναι σημαντικά περισσότεροι αυτών με θετικό (26), σε μία συνεδρίαση όπου ο γενικός δείκτης κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όμως οι χαμηλές συναλλαγές αφήνουν σημαντικά περιθώρια αλλαγής των δεδομένων, προς την μία, ή την άλλη πλευρά, μέχρι την λήξη της συνεδρίασης.