ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα όρια πολιτικής εξόντωσης ο Αλέξης Τσίπρας, δημοσιεύει η Wall Street Journal

Στα όρια πολιτικής εξόντωσης ο Αλέξης Τσίπρας, δημοσιεύει η Wall Street Journal - Κεντρική Εικόνα

Για έναν «στριμωγμένο» Αλέξη Τσίπρα, σε σημείο, μάλιστα, «πολιτικής εξόντωσης», κάνει λόγο η Wall Street Journal, αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις. 

Ειδικότερα, σε άρθρο της η εφημερίδα δημοσιεύει ότι, καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους, «ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στριμωγμένος, ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ, την Τουρκία και την προσφυγική κρίση, τις ψεύτικες υποσχέσεις του και την καταρρέουσα δημοτικότητά του, σε σημείο πολιτικής εξόντωσης». Επιπλέον επισημαίνεται ότι ο ρυθμός της πτώσης του πρωθυπουργού είναι αξιοσημείωτος, καθώς στο τέλος Οκτωβρίου η κυβέρνηση έμοιαζε να έχει και αφήγημα και σχέδιο. Στις αρχές Οκτωβρίου, έβαζε τις τελευταίες πινελιές στην πρώτη αναθεώρηση του τρίτου προγράμματος και έθετε ως στόχο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Όμως, η 5η Δεκεμβρίου ήρθε και έφυγε χωρίς συμφωνία, αλλά υπήρξε μια δέσμευση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ως «καρότο για το βαρύ πακέτο για περαιτέρω μέτρα λιτότητας».

Κατόπιν, στις 8 Δεκεμβρίου, με τις εξαγγελίες του για το επίδομα στους συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, ο Έλληνας πρωθυπουργός «εκτροχίασε τη στρατηγική που υποτίθεται ότι ακολουθούσε». Το επόμενο βήμα ήταν το «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος «το οποίο οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να υιοθετήσει μια τακτική που θυμίζει δυσοίωνα τις ταραγμένες ημέρες του 2015 - με διαφορετικές εκφράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό», όπως γράφει η WSJ, παραθέτοντας από τη μια τις περιοδείες του Έλληνα πρωθυπουργού στις οποίες παραθέτει το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να ξοδεύει όπου θέλει το πλεόνασμα και από την άλλη τη συγγνώμη που ζητήθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Αυτό που αναμένεται πλέον είναι ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα μπορούσε να κάνει μήνες να ολοκληρωθεί καθυστερώντας οποιαδήποτε απόφαση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σκιάζοντας ταυτόχρονα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» σημειώνει η WSJ...