ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η... κάθοδος της ΜΕΤΚΑ στο Ιράν

Καινοτόμο υβριδικό ενεργειακό έργο για την ENI Τυνησίας από τη METKA EGN - Κεντρική Εικόνα

Την πολλά υποσχόμενη ιρανική αγορά συνεχίζει να βολιδοσκοπεί η ΜΕΤΚΑ, επιδιώκοντας τη σύναψη νέων συμφωνιών σε αγορές με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Το Ιράν ταιριάζει ως αγορά στην νέα στρατηγική που έχει υιοθετήσει ο όμιλος στον τομέα έργων EPC (Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή), ήτοι την εστίαση σε έργα έργα μικρής διάρκειας, άμεσης εγκατάστασης και εφαρμογής αλλά και άμεσης απόδοσης και σε χώρες όπου η εμπειρία και το προφίλ της ΜΕΤΚΑ φέρνουν προτιθέμενη αξία.

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ομίλου, αλλά και στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε, οι επικεφαλής της ΜΕΤΚΑ είχαν εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον τους για την αγορά του Ιράν λόγω των μεγάλων αναγκών της χώρας σε έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού. Είχαν, ωστόσο, τονίσει πως πρόκειται για μια απαιτητική αγορά, όπου πλέον υπάρχει έντονος ανταγωνισμός καθώς μετά την άρση των κυρώσεων προς τη χώρα, έχουν προσέλθει μεγάλοι διεθνείς όμιλοι που προσβλέπουν σε επικερδή συμβόλαια.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με σημαντικό όμιλο που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο κλάδο των κατασκευών και της ενέργειας, για έργο (Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή - EPC) για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ύψους 500 εκατ. ευρώ και ισχύος 900MW. Σε χρηματιστηριακά reports (Euroxx) είχε γίνει λόγος για συνεργασία με κινεζικό όμιλο για δημιουργία, μεταξύ άλλων, χυτηρίου αλουμινίου στο Ιράν.

Στελέχη του ομίλου είχαν εξάλλου βρεθεί στο Ιράν κατά το πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού, όταν και υπεγράφη οδικός χάρτης για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδος-Ιράν στους τομείς της ενέργειας, στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, στη ναυτιλία, στις μεταφορές και τον τουρισμό, στη μεταφορά τεχνολογίας, τη γεωργία και την ανταλλαγή επιχειρηματικών αντιπροσωπειών.

Έμφαση σε αγορές με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες

Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας και έργων, με πιο ενδεικτικό το συμβόλαιο που ανέλαβε στην Γκάνα της Αφρικής, όπου υπέγραψε σύμβαση με την Amandi Energy Limited για τη Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή (EPC) νέου σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Γκάνα. Η ΜΕΤΚΑ θα συνεργαστεί με τη General Electric αναλαμβάνοντας το έργο που περιλαμβάνει τη μελέτη, την προμήθεια, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία μιας μονάδας παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου 192MW. Η αξία του συμβολαίου για τη ΜΕΤΚΑ ανέρχεται στα 174 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για το δεύτερο έργο που αναλαμβάνει ο ελληνικός όμιλος στην αφρικανική χώρα, αναδεικνύοντας την πρόθεσή της να αναδειχθεί σε κορυφαίο παίκτη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της υποσαχάριας Αφρικής.

Ταυτόχρονα, η σύσταση της METKA – EGN, με έδρα το Λονδίνο, και η ανάληψη σημαντικών έργων σε Αγγλία και Πουέρτο Ρίκο σηματοδοτεί τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στα έργα ηλιακής ενέργειας σε διεθνές επίπεδο και δημιουργεί θετικές προοπτικές για την ανάληψη νέων συμβάσεων.