ΕΛΛAΔΑ

Ανοίγει ο φάκελος για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Ζημιά 53 εκατ. για το ελληνικό δημόσιο

Προσφυγή Δημοσίου και Τρ. Πειραιώς για ειδικό καθεστώς διαχείρισης στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - Κεντρική Εικόνα

Το φάκελο της πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη γερμανική κοινοπραξία HDW/Ferrostaal, ανοίγει η ελληνική δικαιοσύνη 14 χρόνια μετά την ιδιωτικοποίηση, η οποία φέρεται να προκάλεσε ζημία στο ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνά τα 53 εκατ. ευρώ. 

Η γερμανική κοινοπραξία HDW/Ferrostaal ερευνάται για μίζες από την ελληνική δικαιοσύνη για το σκάνδαλο με τα υποβρύχια και φέρεται να έχει πάρει ως «δώρο» τα ναυπηγεία.

Ερευνάται διότι ουδέποτε κατέβαλε το ποσό που είχε δεσμευθεί να καταβάλει ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ», ενώ την ημέρα υπογραφής της σύμβασης ιδιωτικοποίησης υπογράφεται και η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών υποβρυχίων.

Επιπλέον, ο βασικός σκοπός της ιδιωτικοποίησης ήταν η συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης και ο εκσυγχρονισμός των Ναυπηγείων, το οποίο ουδέποτε επετεύχθη.

Οι συνθήκες υπογραφής της σύμβασης ιδιωτικοποίησης αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιδιωτικοποίηση ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα παράνομη την επιλογή της προσφοράς των Γερμανών.

Τα νέα στοιχεία έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς, προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων φορέων, συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών προσώπων, που ενεπλάκησαν στην υπόθεση εξαγοράς των Ναυπηγείων από τη HDW.

Σημειώνεται ότι εκείνη την περίοδο, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ήταν ο Νίκος Χριστοδουλάκης, υπουργός Ανάπτυξης ο Άκης Τσοχατζόπουλος και υπουργός Άμυνας, ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Στην περίπτωση που προκύψουν ευθύνες πολιτικών προσώπων, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών είναι παραγεγραμμένες. Ωστόσο, οι δικαστικές Αρχές τονίζουν πως σε περίπτωση που διευρυνθεί ο κύκλος των αδικημάτων και εντοπιστεί ροή «μαύρου χρήματος», τότε τα αδικήματα αυτά δεν θα είναι παραγεγραμμένα, ακόμη και για πολιτικά πρόσωπα. 

Οι δικαστικοί  λειτουργοί έχουν ήδη απαγγείλει κατηγορία για κακουργηματική απιστία σε βάρος ενός υπαλλήλου των ΕΝΑΕ, ωστόσο εκτιμούν ότι εκτός από αυτόν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και σε βάρος άλλων προσώπων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, φέρεται να έχουν προκύψει τα εξής:

- Μέλη της ΕΝΑΕ, εργαζόμενοι, ΕΤΒΑ και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, έθεσαν τη γερμανική εταιρεία σε πλεονεκτική θέση έναντι των άλλων διαγωνιζομένων, ώστε να προτιμηθεί έναντι των αντιπάλων της, δίνοντας συγκεκριμένα ωφελήματα

- Η γερμανική κοινοπραξία, έχοντας πλήρη γνώση και εικόνα για τα οικονομικά δεδομένα της ΕΝΑΕ (εκκρεμείς συμβάσεις, χρέη και παράνομες κρατικές ενισχύσεις) αξίωσε και τελικά κατάφερε να πάρει συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

- Τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις φέρονται ότι έπεισαν τη γερμανική εταιρεία να αποσύρει αντιρρήσεις που αρχικά είχε προβάλει, προκειμένου να γίνει δεκτή η προσφορά της, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, κινδύνευε με αποκλεισμό. Τα ίδια πρόσωπα που μπαίνουν τώρα στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης, της υποσχέθηκαν  ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης θα ικανοποιούνταν όλες της οι απαιτήσεις. Μεταξύ των πολλών ωφελειών ήταν ότι αγόρασε την ελληνική επιχείρηση (ΕΝΑΕ) απαλλαγμένη από πρόστιμα, τόκους υπερημερίας και άλλες οφειλές. Επιπλέον, ανέλαβε και το πρόγραμμα επισκευής και εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων.