ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Στο μυαλό του Τσίπρα...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ
Ο Τσίπρας, αυτοί και οι άλλοι  - Κεντρική Εικόνα

Είμαι σχεδόν βέβαιος,ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε έναν " έντιμο συμβιβασμό" σε ότι αφορά την Β αξιολόγηση του προγράμματος-παρά τις τεράστιες δυσκολίες που θα προκύψουν στην εφαρμογή πολιτικών που επιβάλει ο στόχος του 3,5% στο πλεόνασμα.

Δεν θα μπω σε αυτό το σημείωμα, σε ανάλυση των οικονομικών παραμέτρων αυτής της συμφωνίας, αλλά θα επιχειρήσω να δώσω εξήγηση γιατί ο Τσιπρας θα κλείσει την διαπραγμάτευση και θα αποφύγει τις εκλογές.

- Δεν είναι ότι βλέπει ότι θα τις χάσει. Σιγά μη δεν έβλεπε αυτό που βλέπουμε οι περισσότεροι..

Εκείνο που θα χάσει σε μια τέτοια περίπτωση, είναι να ακυρώσει το σύνολο της κυβερνητικής του θητείας και θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην -επί χρόνια -προσπάθεια της "κυβερνώσας αριστεράς" να βάλει την δική της σφραγίδα στη διακυβέρνηση της χώρας. 

Θα αποφύγει να γίνει αυτό που κατηγορεί ότι προσπαθούν να πετύχουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι,μια "παρένθεση".

Και δεν θα το κάνει για έναν βασικό λόγο.

Ο ίδιος ο Τσίπρας πιστεύει ότι η δύσκολη πολιτική συγκυρία της κυβερνητικής του θητείας, με διαπραγμάτευση, προσφυγικό, Κυπριακό, δεν του εχει δοθεί η δυνατότητα να εφαρμόσει πολιτικές που διαφέρουν απο το φιλελεύθερο μοντέλο που έχει η η ΝΔ - και του Κυριάκου- και ακολουθούν τα ομοειδή της κόμματα στην Ευρώπη.

Για να το κάνει, πρέπει να περάσει τις συμπληγάδες της διαπραγμάτευσης που αφήνουν βαρύ και ασήκωτο βάρος στην ελληνική κοινωνία. 

-Για να το πετύχει λοιπόν, χρειάζεται να  προχωρήσουν πολιτικές που δεν είναι ντε και καλά άμεσα συνδεδεμένες με τα μνημόνια.

-Και να αλλάξει και πολλα πρόσωπα στον κρατικό μηχανισμό που μπλοκάρουν καθε μεταρύθμιση με ιδεοληπτικές αγκυλώσεις( Γενικούς Γραμματείς υπουργείων,προέδρους οργανισμών,συμβούλους)

- Και να αποφύγει τις ταυτίσεις με ακροδεξιές,λαικίστικες ρητορίες και πρακτικές,είτε προέρχονται απο τον κυβερνητικό εταίρο,είτε απο οποιδήποτε πολιτικό μόρφωμα.

Αν δεν βγει μπροστά με δυναμισμό και συνεχίσει να λειτουργεί αμυντικά και με τις παλινωδίες που προανέφερα, άστο αγόρι μου, δεν πάει πουθενά...

Αν είναι ολο το μίγμα, "ολίγον απο τα ίδια", άσε να το κάνουν οι άλλοι...

Το κάνουν καλύτερα, εμείς βρίσκουμε τον...καλό εαυτό μας, γράφοντας, μιλώντας στις παρέες, στους δρόμους, στα σπίτια μας...

Να ξαναβρούμε τα πατηματά μας, να αντιδράσουμε και ότι γλυτώσουμε...