ΠΡΟΣΩΠΑ

Η κρίση «ξεθώριασε» το story της Dolphin Capital του Μίλτου Καμπουρίδη 

Η κρίση «ξεθώριασε» το story της Dolphin Capital του Μίλτου Καμπουρίδη  - Κεντρική Εικόνα

Επί σειρά ετών αποτέλεσε ένα από τα τα μεγαλύτερα success stories στη διεθνή αγορά ανάπτυξης πολυτελών τουριστικών ακινήτων. Η Dolphin Capital Investors πέτυχε να αντλήσει από τα χρηματιστήρια κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και να υλοποιήσει ορισμένα εντυπωσιακά project, όμως τα τελευταία χρόνια η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία και ο μεγάλος της δανεισμός, την οδηγούν σε δύσκολες αποφάσεις.

Υπό το βάρος των εξελίξεων, η εταιρεία προχωρά σε ριζικές κινήσεις. Εως το τέλος του 2019 ο όμιλος της Dolphin θα πρέπει να έχει πουλήσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, είτε πρόκειται για κύριες είτε για δευτερεύουσες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων τουριστικών έργων που προωθεί στην Ελλάδα.

Στην επίσημη ενημέρωση της Dolphin Capital Investors στο Xρηματιστήριο του Λονδίνου, το διοικητικό συμβούλιο ενημερώνει για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης στις 19 Δεκεμβρίου, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει για την ημερομηνία λήξης της εταιρείας:  «Το διοικητικό συμβούλιο δεν πιστεύει ότι η συνέχιση της εταιρείας, όπως είναι συγκροτημένη σήμερα (σε συνέχεια της στρατηγικής του Ιουνίου 2015 και χωρίς προσδιορισμένη διάρκεια ζωής) εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των μετόχων και συστήνει οι μέτοχοι να ψηφίσουν κατά της συνέχισης της εταιρείας υπερψηφίζοντας τη νέα στρατηγική». Στους μεγαλύτερους μετόχους της DCI ανήκουν οι Third Point (20%), Jo Hambro (10,1%), Fortress (9,8%), Dolphin Capital Holdings (9,7%), Majedie UK Equity Fund (7,7%),  Asset Value Investors (7,2%), BlackRock Inc (5,2%), Oak Hill (4,4%) και Fir Tree Inc (4,2%). 

Πρόκειται για την κατάληξη μιας πορείας που ξεκίνησαν ο Μίλτος Καμπουρίδης και ο Πιέρ Χαραλαμπίδης, οι οποίοι έπειτα από χρόνια παρουσίας σε ομίλους όπως η Goldman Sachs, η JP Morgan, η Hilton International, δούλεψαν μαζί στη Soros Real Estate Partners του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος. Την περίοδο εκείνη τοποθέτησαν μέσω του fund κεφάλαια άνω του 1 δισ. δολ. σε δεκάδες έργα στην αγορά ακίνητης περιουσίας των ΗΠΑ και άλλες αγορές.

Στη συνέχεια με κεφάλαια της Fortress Investment Group, που θεωρείται ένας παγκόσμιος όμιλος με 24 δισ. δολ. υπό διαχείριση κεφάλαια, και της Soros Real Estate Partners, ίδρυσαν την επενδυτική εταιρεία Mapeley και την εισήγαγαν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου συγκεντρώνοντας πάνω από 100 εκατ. λίρες.

To 2004 αποφασίζουν να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο. Ιδρύουν την Dolphin Capital Partners (DCP) με αρχικό κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ και τη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών, μεταξύ των οποίων και οι βασικοί μέτοχοι της Fortress Investment Group. Στόχος τους να επενδύσουν σε υψηλής ποιότητας τουριστικά έργα στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι Καμπουρίδης και Χαραλαμπίδης θεωρούν ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς οι τιμές της γης είναι ακόμη φθηνές συγκριτικά με τις χώρες της Νοτιοδυτικής Ευρώπης (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία), όπου όλοι οι μεγάλοι όμιλοι που επενδύουν στο real estate έχουν υλοποιήσει σημαντικά projects.

Το 2005 η Dolphin Capital Investors εισάγεται στο Χρηματιστήριο ΑΙΜ (η εναλλακτική επενδυτική αγορά του LSE) του Λονδίνου, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ. Στην πορεία προστέθηκαν δύο ακόμη έμπειρα στελέχη, ο Γιώργος Καμπουρόπουλος και ο Πάνος Κατσαβός, ενώ η DCI κατάφερε να συγκεντρώσει επιπλέον κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της. Ήδη η Dolphin Capital Investors έχει έρθει σε συμφωνία με ελληνικούς ομίλους για τη δημιουργία μεγάλων τουριστικών-παραθεριστικών projects στην Ελλάδα. Εξάλλου, ο Μ. Καμπουρίδης γνωρίζει καλά την ελληνική τουριστική αγορά, αφού, εκτός των άλλων, έχει νυμφευτεί τη Μαρίνα Βερνίκου, της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας που διαθέτει πολυετή παρουσία στα ελληνικά τουριστικά πράγματα.

Το 2006 DCI προχώρησε σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συγκεντρώνοντας 300 εκατ. ευρώ για τα χρηματοδοτήσει τα νέα έργα της και ένα χρόνο αργότερα σε ανάλογη κίνηση συγκέντρωσε επιπλέον 450 εκατ.ευρώ, ενώ εξαγόρασε την Aristo Developers στην Κύπρο.

Το 2008 προχωρά, έναντι 1 δισ.δολαρίων, στην απόκτηση ενός νησιού (!) στον Παναμά όπου προχώρησε σε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με την ονομασία Pearl Island με ξενοδοχειακές μονάδες, εξοχικές κατοικίες, μαρίνες, αθλητικές εγκαταστάσεις, ακόμη και αεροδρόμιο. Την εποχή εκείνη η επενδυτική εταιρεία έφθασε να προωθεί συνολικά δεκαπέντε μεγάλης κλίμακας projects τουριστικών αναπτύξεων, σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Κροατία, Δομινικανή Δημοκρατία και Παναμά, καθώς και περισσότερα από 60 μικρότερα έργα μέσω της θυγατρικής Aristo Developers.

To 2009 άρχισαν να γίνονται εμφανή τα προβλήματ για τη Dolphin, προϊούσης της οικονομικής κρίσης που μεταφέρονταν από τισ ΗΠΑ στην Ευρώπη. Οι ζημιές έφθασαν τα 186 εκατ.ευρώ λόγω της υποτίμησης της αξίας των ακινήτων της και παράλληλα μεγάλα projects άρχισαν να καθυστερούν, ελλείψει επενδυτών. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για εμπλοκή της στο “Βατοπέδι του Βόλου”, με την εταιρεία να αντιδρά δικαστικά. Αρχίζουν οι πωλήσεις ακινήτων με στόχο την απομόχλευση του ισολογισμού και η επικέντρωση σε συγκεκριμένα projects.

Ωστόσο, η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Αντίθετα, πέρυσι η εταιρεία αποφασίζει τον διαχωρισμό των έργων του χαρτοφυλακίου της σε πρώτης και δεύτερης προτεραιότητας. Ως πρώτης προτεραιότητας έργα χαρακτηρίζονται τα Amanzoe, Kilada Hills και Kea Resort στην Ελλάδα, το Playa Grande Club & Reserve στη Δομινικανή Δημοκρατία και το Pearl Island στον Παναμά. Αντίστοιχα, πωλητήρια μπαίνουν Nikki Beach στο Πόρτο Χέλι, το έργο Livka Bay στην Κροατία και το La Vanta Resort στην Τουρκία που ανήκουν στα non-core στοιχεία της εταιρείας.

Το 2015 δεν είναι καλή χρονιά και στο τέλος του έτους η καθαρή αξία ενεργητικού της εισηγμένης στο χρηματιστήριο AIM διολίσθησε κατά περίπου 100 εκατ. Ευρώ, σε 545 εκατ. ευρώ από 644 εκατ. ευρώ, καθώς “χάθηκαν” 55 εκατ. ευρώ από ακίνητα στην Ελλάδα και 44 εκατ. ευρώ από την απομείωση της συμμετοχής της (49,8%) στην κυπριακή Aristο. Τον περασμένο μήνα μάλιστα, η εταιρεία ανακοίνωσε την πώληση ενός εκ των βασικών της έργων, του Playa Grande Golf & Resort στη Δομινικανή Δημοκρατία σε επενδυτικό σχήμα υπό τη Third Point LLC.

Σε ανακοίνωσή της η DCI ανέφερε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που αλλάζει η στρατηγική της εταιρίας, η οποία αναπροσαρμόζεται συχνά ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς και προς το όφελος των μετόχων της, πράγμα που θα εξακολουθήσει να γίνεται και στο μέλλον».