ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία - Οι «τρικολόρ» επενδύσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια

Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία - Οι «τρικολόρ» επενδύσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια - Κεντρική Εικόνα

«Ήλθα στην Ελλάδα με ένα μήνυμα: Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Παρασκεύη 3 Ιουνίου ενώ παράλληλα απηύθυνε μήνυμα προς τους Γάλλους επενδυτές. «Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βάλς ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση ότι «θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις».

Οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Φυσικά η Γαλλία συγκαταλέγεται παραδοσιακά μεταξύ των χωρών που επιδεικνύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.

Όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Γαλλία, κατά την πενταετία 2010-2014 και ιδιαίτερα το 2010 και το 2011, αλλά και το 2014 σημειώνεται μείωση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών των Γάλλων που θα μπορούσε να αποδοθεί στη βαθιά ύφεση, αλλά και στον επιχειρηματικό κίνδυνο που εμφανίζει η Ελλάδα. Εντούτοις, αρκετές γαλλικές επιχειρήσεις συνέχισαν να προωθούν επιχειρηματικά σχέδια σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Οι συνολικές κεφαλαιακές ροές προς την ελληνική οικονομία κυμαίνονται τα τελευταία έτη μεταξύ 1,5 δις € και 2,5 δις € 1, με μια μικρή εξαίρεση προς τα πάνω το 2012, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχουν οι επενδύσεις κατά βάση βραχυχρόνιου χαρακτήρα που κατευθύνονται στην αγορά προϊόντων του χρηματοοικονομικού τομέα (μετοχές, ομόλογα και άλλα επενδυτικά προϊόντα).

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, το 2014, παρά τη σημαντική πτώση στις επενδύσεις της προς τη χώρα μας, η Γαλλία ευρίσκετο στην 4η θέση των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα με περίπου 1,5 δις € επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, μετά το Λουξεμβούργο (4,8 δις €), τη Γερμανία (4,6 δις €) και την Ολλανδία 94,5 δις €). Για την εξεταζόμενη πενταετία οι γαλλικές επενδύσεις στην χώρα μας, παρουσιάζουν την ακόλουθη  εικόνα:

Στην Ελλάδα, αναφέρει η έκθεση της Πρεσβείας, δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών Ομίλων και επιχειρήσεων ή κοινοπραξίες με αντίστοιχες ελληνικές. Υπολογίζεται ότι οι εν λόγω εταιρείες έχουν προβεί σε απευθείας προσλήψεις 31.000 υπαλλήλων. Οι γαλλικές εταιρείες ευρίσκονται εγκατεστημένες κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη επιδεικνύοντας μεγάλη διαφοροποίηση στις δραστηριότητές τους.

Οι προτεραιότητες των γαλλικών επιχειρήσεων ως προς την Ελλάδα, σύμφωνα με την ως τώρα δραστηριοποίησή τους, αφορούν: την ενέργεια, τον τουρισμό, τις βασικές υποδομές (δημόσια έργα –αυτοκινητόδρομοι, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας-ύδρευση -ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, όπου η Suez GDF κατέχει μερίδιο 4,7%), τις μεταφορές (ειδικότερα τους σιδηροδρόμους) και τον τομέα της υγείας.

Οι σημαντικότεροι κλάδοι και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς είναι:

Βιομηχανία (Lafarge - τσιμέντο, Michelin - ελαστικά, Nexans -καλώδια, Rhodia –πλαστικές ίνες για βιομηχανική χρήση, Safran καιThales – αεροναυπηγική, αμυντικά συστήματα, Schneider – ηλεκτρολογικό υλικό , Veritas – πιστοποίηση ποιότητας)

Οχήματα ( PSA Peugeot Citroën και Renault)

Eνέργεια (EDF, Alstom, Total, Cofely GDF Suez - μακροχρόνια διαχείριση τεχνικών εγκαταστάσεων, ενεργειακή διαχείριση και διαχείριση τεχνικών εγκαταστάσεων, Tenesol, DCNS και Veolia)

Υποδομές & Μεταφορές (Vinci, CMA-CGM –θαλάσσιες μεταφορές, Geodis,  Systra).

Kαταναλωτικά προϊόντα (Baccarat, BIC, L’Oréal , Hermès, Seb, Dior)

Φαρμακοβιομηχανία (Sanofi, Aventis, Pierre Fabre, Biomerieux)

Δίκτυα διανομής (Leroy Merlin)

Τρόφιμα (Pernod Ricard –αλκοολούχα ποτά, Danone)

Ασφάλειες (AXA, Groupama, CNP)

Τουρισμός (Accor, Club Med)

Την τελευταία δεκαετία οι  γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα κατευθύνονται κυρίως στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Όμως η δραστηριοποίηση των γαλλικών εταιρειών επεκτείνεται και σε άλλους τομείς (κλάδος τροφίμων και ποτών, τομέας παροχής υπηρεσιών (ασφαλιστικές εταιρείες, δίκτυα διανομής, τουριστικές επιχειρήσεις) κ.α.