ΔΙΕΘΝΗ

Ποιος Έλληνας συλλέκτης έδωσε 15 εκατ. δολ. για έναν πίνακα!

Ποιος Έλληνας συλλέκτης έδωσε 15 εκατ. δολ. για έναν πίνακα! - Κεντρική Εικόνα

Ιδιαίτερα απλόχερος προκειμένου να αποκτήσει το έργο «Made in Japan» του διάσημου ζωγράφου Ζαν Μισέλ Μπασκιά αποδείχτηκε ένας γενημένος στην Ελλάδα δισεκατομμυριούχος και συλλέκτης έργων τέχνης.

Δεν είχε πρόβλημα, παρά την κρίση που μαστίζει την χώρα του, αυτός να «χτυπήσει» το πιο ακριβό κομμάτι της διεθνούς έκθεσης «Art Basel» στο Μαϊάμι Beach, όπως γράφει η «New York Post». Ο συλλέκτης Δημήτρης Μαυρομάτης έδωσε 15 εκατ. δολάρια για να πλουτίσει την προσωπική συλλογή του.

Ο Δημήτρης Μαυρομάτης είναι διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων και συλλέκτης έργων τέχνης με έδρα την Ελβετία και επιπλέον κατοικίες στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
Επίσης, σύμφωνα με την «Post», ο Ελληνας μεγιστάνας εντοπίστηκε να κοιτάει το έργο, όπως και διάφορους Πικάσο και να συνομιλεί με την γκαλερίστα Χέλι Ναχμάντ (Helly Nahmad).

Ο συλλέκτης κ. Μαυρομάτης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές της «Art Basel» στο Μαϊάμι, ενώ αγόρασε επίσης και ένα έργο του Αντι Γουόρχολ, το «Diamond Dust Shoes», στην γκαλερί «Dominique Levy».

Ο κ. Μαυρομάτης είχε αγοράσει το 2013 στο Λονδίνο έναν Πικάσο, σχεδόν άγνωστο στο ευρύ κοινό για 29,1 εκατ. δολάρια, όπως είχε γράψει τότε ο «Ε.Κ.».

Ο κ. Μαυρομάτης, γνωστός για τη συλλογή του από γαλλικές πορσελάνες, είχε πλειοδοτήσει τουλάχιστον 7 υποψηφίων αγοραστών σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στο Λονδίνο, για τον πίνακα «Seated Woman, Blue Robe», που δεν προβλεπόταν να πουληθεί πάνω από 13 εκατ. δολάρια.

Ο Δημήτρης Μαυρομάτης ήταν μόλις 18 ετών όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά τα διάσημα παλιατζίδικα του Marche aux Puces στο Παρίσι και ένιωσε γοητευμένος. Γιος Κωνσταντινουπολίτη, η οικογένεια του οποίου ασχολήθηκε με το εμπόριο καφέ και κακάο στο Καμερούν, διέθετε πάντα κοσμοπολίτικο αέρα, όπως είχε γράψει το «Πρώτο Θέμα».

Παρόλο που οι γονείς του δεν υπήρξαν συλλέκτες, τον έστρεψαν νωρίς στην τέχνη μέσα από τη μελέτη της. Το 1989 αρχίζει να δημιουργεί την προσωπική του συλλογή, για να φτάσει το 2013 να συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με την ετήσια λίστα της αμερικανικής έκδοσης του περιοδικού «Artnews», στο top 10 των παγκόσμιων μαικήνων της τέχνης.