ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Προσπάθεια αντίδρασης με επικεφαλής τις τράπεζες

Χ.Α.: Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι μετοχές της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ - Κεντρική Εικόνα

Μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης οι τραπεζικές μετοχές του FTSE25, έδειξαν διάθεση ανάληψης νεότερων πρωτοβουλιών, προκειμένου να διασκεδάσουν την χθεσινή, τελική, εικόνα, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κινηθεί με θετικό πρόσημο, προσπαθώντας να δημιουργήσει απόσταση ασφαλείας από το χθεσινό κλείσιμο.

Εννοείται ότι το +3,54% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών, καταδεικνύει με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, όμως το γεγονός ότι οι τραπεζικές μετοχές ηγούνται της προσπάθειας αντίδρασης σε συνδυασμό με τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο, την έλλειψη σημαντικών βοηθειών από τα περισσότερα βιομηχανικά blue chips, αλλά και το γεγονός ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις οι τραπεζικές μετοχές "ψευτίζουν" προς το τέλος της συνεδρίασης, αφήνει σημαντικότατες επιφυλάξεις για την συνέχεια, αλλά και για το τελικό πρόσημο του δείκτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του τραπεζικού κλάδου, ελάχιστοι είναι οι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι που σημειώνουν σχετικά αξιοπρόσεκτα κέρδη.

Έτσι, με κέρδη μεγαλύτερα του 3% κινείται ο Ελλάκτωρας, του 2% κινείται η Viohalco και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και με κέρδη μεγαλύτερα της μονάδας οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνας.

Σχετικά ικανοποιητική η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών που τείνει να φθάσει το δύο προς ένα, ενώ από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, για μία ακόμα συνεδρίαση, ξεχωρίζει η κινητικότητα στις ιχθυοκαλλιέργειες και ακολουθούν Ιασώ και Audiovisual.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει οι τρεις πρώτες ώρες συνεδρίασης, ο τζίρος με το ζόρι πλησιάζει τα 19 εκατ. ευρώ και βέβαια αυτό είναι το πλέον "επικίνδυνο" στοιχείο για την συνέχεια, καθώς ελάχιστες εντολές προς "βαριές" μετοχές, θα μπορούσαν να αλλάξουν άρδην το σκηνικό και την πορεία για τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Με μικρά κέρδη κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το σύνολο των επενδυτών παραμένει σε κατάσταση αναμονής, περιμένοντας  τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται αργότερα και θεωρούνται καθοριστικός παράγοντας στην απόφαση νομισματικής πολιτικής της Fed τον Ιούνιο.