ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Νέα μέτρα ή τέταρτο μνημόνιο

WSJ: Νέα μέτρα ή τέταρτο μνημόνιο - Κεντρική Εικόνα

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που θα σημάνει και την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους ήταν το σημείο - κλειδί της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προβάλλει νέες απαιτήσεις.

«Το Eurogroup συζητά τώρα για το ελληνικό πρόγραμμα και τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ελλάδας για ελάφρυνση χρέους», γράφει ο Guardian. «Ομως, δεν περιμένουμε κάποια σημαντική εξέλιξη σήμερα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αξιολόγηση του προγράμματος», συμπληρώνει η βρετανική εφημερίδα.

Το πρακτορείο Reuters, σε ανάλυσή του μεταφέρει την εκτίμηση Ευρωπαίων αξιωματούχων, σύμφωνα με την οποία μία νέα συνάντηση θα προγραμματιστεί πριν τα Χριστούγεννα, ενώ άλλος αξιωματούχος σημειώνει πως οι σχετικές συνομιλίες θα μετατεθούν τον προσεχή Γενάρη.

Οι συζητήσεις για τα μέτρα σχετικά με το χρέος μπορεί να ξεκινούν σήμερα, αλλά ένας συμβιβασμός θεωρείται απίθανος, γράφει το Reuters.

 

«Ελλάδα και πιστωτές επιστρέφουν σε τροχιά σύγκρουσης»

 

Στο κλίμα των εξελίξεων, η Wall Street Journal δημοσιεύει μια ανάλυση του Simon Nixon, με τίτλο: «Ελλάδα και πιστωτές επιστρέφουν σε τροχιά σύγκρουσης».

Σε μία ήπειρο που μαστίζεται από πολλαπλές κρίσεις, η Ελλάδα παραμένει το "λίκνο" της ευρωπαϊκής δυσλειτουργίας, σημειώνει η Wall Street Journal.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μπορεί η χώρα να έφυγε από τα πρωτοσέλιδα τους τελευταίους μήνες, ωστόσο οι ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει παραμένουν θαμμένες κάτω από το κύμα ρευστότητας που φέρνουν τα πακέτα διάσωσης. 

«Παρολ'αυτά η Ελλάδα παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση της Ευρωζώνης. Και αυτό επειδή η ιδιαίτερη περίπτωσή της υποχρεώνει την Ευρωζώνη να κάνει κάτι που μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί ανίκανη να πράξει εκτός υπό ορισμένες συνθήκες έντονου οικονομικού στρες: να λάβει συλλογική πολιτική απόφαση», συνεχίζει ο Simon Nixon.

Η εφημερίδα αναφερόμενη στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, τονίζει πως η απόφαση μοιάζει προφανής: «Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και να τεθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για τα εναπομείναντα δύο έτη της διάρκειάς του. Αυτή η απόφαση με τη σειρά της θα "ξεκλειδώσει" την επόμενη δόση».

 

Η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή 

 

Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν υποσχεθεί στα κοινοβούλιά τους να μην ζητήσουν επιπλέον χρήματα για την Ελλάδα εάν το ΔΝΤ δεν ανανεώσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, εξηγεί η WSJ. 

Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ δηλώνει ότι δεν θα το κάνει μέχρις ότου διασφαλίσει πως το φορτίο χρέους της Ελλάδας είναι διατηρήσιμο. Για το Ταμείο τίθεται ζήτημα θεσμικής αξιοπιστίας. Έχει ήδη προσυπογράψει δύο αποτυχημένα προγράμματα και είναι αποφασισμένο να μην συμμετάσχει σε τρίτο εάν δεν πειστεί πως η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές στο τέλος του προγράμματος.

 

Κόντρα για το πλεόνασμα

 

Η εφημερίδα εξηγεί ότι η σύμπλευση των δύο πλευρών εξαρτάται από τη συμφωνία για τους μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους. Βάσει των όρων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα δεσμεύεται μεσοπρόθεσμα να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. 

«Μεσοπρόθεσμα» για τη Γερμανία, σημαίνει τουλάχιστον ακόμη μια δεκαετία. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, θεωρεί απίθανο η Ελλάδα να καταφέρει να πετυχαίνει τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για τόσο μεγάλο διάστημα. Λίγες χώρες έχουν καταφέρει κάτι ανάλογο παρελθόν και καμία από αυτές δεν είχε τόσο αδύναμη διακυβέρνηση όσο η Ελλάδα, το πολιτικό σύστημα της οποίας παραδοσιακά υπήρξε διαπερατό από τα αιτήματα των κατεστημένων συμφερόντων. 

Στην πραγματικότητα, το ΔΝΤ είναι σκεπτικό για το εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ακόμη και το 2018 και θα ήταν πιο άνετο με έναν στόχο 1,5% του ΑΕΠ την επόμενη δεκαετία, σημειώνεται το δημοσίευμα.

Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία θα ήταν πολιτικά "τοξική" για τη Γερμανία δεδομένου ότι, βάσει των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης, πολλές χώρες υποχρεούνται να διατηρούν ανάλογα υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια. Φυσικά, όσο χαμηλότερος στόχος τεθεί για το έλλειμμα, τόσο μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους θα χρειαστεί. 

 

Δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος επίλυσης του αδιεξόδου

 

Η αντιπαράθεση έχει ήδη απειλήσει δυο φορές στο παρελθόν να εκτροχιάσει το πρόγραμμα, σημειώνει η WSJ. Και στις δύο περιπτώσεις ήταν η Γερμανία που έκανε τα στραβά μάτια και αποφάσισε να αποδεσμεύσει χρήματα για την Ελλάδα στη βάση της δέσμευσης από το ΔΝΤ ότι θα "ανέβει στο τρένο" έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. 

Ωστόσο, είναι απίθανο αυτό το πασάλειμμα να λειτουργήσει και τρίτη φορά. Ήδη, το ολλανδικό κοινοβούλιο έχει ξεκαθαρίσει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη για να εγκρίνει μελλοντικά άλλη δόση προς την Ελλάδα.

 

Δύο σενάρια

 

Οι αξιωματούχοι φοβούνται πως υπάρχουν δύο πιθανοί τρόποι να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο.  Κάθε ένα από τα παρακάτω δύο σενάρια απειλεί να αναζωπυρώσει την ελληνική κρίση του περασμένου έτους. «Διαθέτει, ωστόσο, ακόμη η Ευρωζώνη την ικανότητα λήψης αποφάσεων που απαιτείται για να την ανακόψει;», αναρωτιέται η WSJ.

  • 1ον: Η Γερμανία και το ΔΝΤ να προχωρήσουν σε έναν συμβιβασμό για τους μεσοπρόθεσμους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Το τίμημα μιας τέτοιας συμφωνίας θα είναι η Ελλάδα να κληθεί να εμφανίζει πλεόνασμα 3,5% κάθε χρόνο μετά το 2018 και το ΔΝΤ να ζητήσει από την Αθήνα να νομοθετήσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας προκειμένου να πειστεί ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί. Όπως έχουν τα πράγματα, δεν είναι σαφές ότι οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα ήταν ικανή να νομοθετήσει νέα μέτρα, εγείροντας τον κίνδυνο νέας πολιτικής αστάθειας.

  • 2ον: Να συνεχιστεί το αδιέξοδο έως το καλοκαίρι αλλά και μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου -ένα σημείο στο οποίο η βλάβη που θα έχει υποστεί η ελληνική οικονομία θα είναι τόσο μεγάλη που θα χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα στήριξης για να παραμείνει στο ευρώ.

 

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

Σχέδιο συμφωνίας για... μικρό καλάθι ετοιμάζει το Eurogroup

Tageszeitung: Ελλάδα, αποικία του ευρώ

Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών

Ο Μοσκοβισί αναμένει πρόοδο στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την Ελλάδα

Παρέμβαση Στουρνάρα για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους