ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Nέα σχέδια με ευρωπαϊκή στήριξη για την Creta Farms

Εδραιώνει την παρουσία της στην Αυστραλία η Creta Farms - Κεντρική Εικόνα

Σε εταιρεία τροφίμων από αμιγώς εταιρεία αλλαντι­κών μετατρέπεται η Creta Farms, μετά και την υπογραφή της σύμβασης για τη συμφωνία, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ε­πενδύσεων (ΕΤΕπ). Για τον leader της εγχώριας αγοράς αλλαντικών, η εταιρική στρατηγική περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων σειρών προϊόντων στη βιομηχανία αλλαντικών και γαλακτοκομικών (τυριά γκούντα, τσένταρ κ.α) καθώς και σημαντικές κινήσεις στο εξωτερικό.

Μεταξύ άλλων, η Creta Farms μπαίνει δυναμικά στην αγορά των σνακ με λίγες θερμίδες με τη διεύρυνση της σειράς Mini Εν Ελλάδι με νέες γεύσεις αλλά και  συσκευασίες, που θα συνοδεύουν τα συγκεκριμένα αλλαντικά και με κριτσίνια.  Η νέα αυτή πρόταση αναμένεται να τοποθετηθεί, μάλιστα, και στην αγορά της μικρής λιανικής, με στόχο τα περίπτερα όλης της χώρας να διαθέτουν το εν λόγω σνακ στην τιμή του 1 ευρώ.   

Παράλληλα η εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει άμεσα προϊόντα σε νέες κατηγορίες όπως τα έτοιμα γεύματα (σάντουιτς, πίτες και πίτσες με τυρί που θα έχει ζω­ικά λιπαρά μόλις 1,5% και 90% ελαιόλαδο) τόσο για το λιανεμπόριο όσο και για το κανάλι HORECA. Kοινός παρονομαστής για όλα τα νέα προϊόντα θα είναι η φιλοσοφία της Creta Farms για χρησιμοποίηση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, το οποίο αντικαθιστά τα ζωικά λίπη.

 Όσον αφορά το πρόγραμμα εξωστρέφειας που εφαρμόζει, όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μ. Φρουζής, Γενικός Διευθυντής και Αναπλη­ρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, μέσα στην επόμενη διετία αναμένονται σημαντικές εξελίξεις σε περιοχές όπως η Ευρώπη, τα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή.  Η Creta Farms βασίζεται πλέον κυρίως στο μοντέλο του licencing για τις συνεργασίες της στο εξωτερικό ακολουθώντας το μοντέλο που εφαρμόζει στην Αυστραλία, το οποίο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά προσοδοφόρο. Μέσα σε 16 μήνες οι πωλήσεις των 30 κωδικών που διανέμονται στην συγκεκριμένη αγορά ανήλθαν σε 50 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (32,3 εκατ. ευρώ περίπου) ενώ για το 2016 οι πωλήσεις από τη συνεργασία της με την αυστραλιανή “Primo Meats” αναμένεται να φτάσουν τα 40 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (25,84 εκατ. ευρώ)

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ε­πενδύσεων (ΕΤΕπ) θα πρέπει να σημειωθεί πως  Πρόκειται για την πρώτη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, καθώς η Creta Farms θα αποτελέσει το πρώτο ελληνικό παράδειγμα του χρηματοδοτικού βραχίονα του Επενδυτικού Σχεδίου Juncker για την Ευρώπη. Αξίζει να τονιστεί ότι η ΕΤΕπ θα βρίσκεται στο πλευρό της Creta Farms σε όλα τα στάδια του προγράμ­ματος Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, ενώ σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η συμφωνία υπογράφηκε με όρους που έχουν προσαρμοστεί κατάλληλα, ώστε να ανταποκρί­νονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας. Είναι χαρακτηριστικό πως το πρόγραμμα εξωστρέφειας της Creta Farms ενεκρίθη από την ΕΤΕπ, η οποία, έχοντας την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), στοχεύει στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας της εταιρείας πέρα από τις 17 κατοχυρωμένες πατέντες της.