ΑΓΟΡΕΣ

Σε στάση πτωτικής αναμονής το Χ.Α.

Χ.Α.: Ελεγχόμενες απώλειες, εν μέσω συναλλακτικής καχεξίας - Κεντρική Εικόνα

Επιφυλακτικά πτωτικό το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να επιμένουν σε αρνητικά πρόσημα υποχωρώντας σε χαμηλά τριών εβδομάδων, καθώς οι περισσότεροι των επενδυτών επιλέγουν να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα της κάλπης σε Ιταλία και Αυστρία, με μειωμένες θέσεις.

Σε αυτό το κλίμα, ασφαλώς και το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να κινηθεί με διαφορετικές διαθέσεις και έτσι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, δείχνει καθαρά πτωτική, καθώς, μέχρι στιγμής, ο γενικός δείκτης κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, μην βρίσκοντας βοήθειες από την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η διαφορά με την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση είναι ο εμφανώς μειωμένος τζίρος και οι πιο προφανείς πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, καθώς φαίνεται ότι οι εν δυνάμει πωλητές, προς τα εκεί έχουν στρέψει, σήμερα, την "προσοχή" τους.

Το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από το -3,82% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών, ενώ η απόλυτη συναλλακτική αφάνεια επικρατεί σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Επιστρέφοντας, αναγκαστικά, στο ταμπλό του FTSE25, κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας καταγράφουν Motor Oil, Jumbo και ΟΛΠ (με συναλλαγές λιγότερες των 100 τεμ.), ενώ με απλά θετικό πρόσημο διασώζονται οι Αεροπορία Αιγαίου, Grivalia Properties, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα, ΟΤΕ, Σαράντης και Τιτάν.

Αντίθετα, το απόλυτο "κόκκινο" επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο (Alpha Bank -5,98%, Eurobank -2,16%, Εθνική -2,34%, Πειραιώς -3%), ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, για μία ακόμα συνεδρίαση, τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει ο τίτλος της Folli Follie Group (-4,67%), ακολουθούμενος από ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,28%), Ελλάκτωρα (-2,61%) και Μυτιληναίο (-2,21%).

Ελάχιστα πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης, ο τζίρος φθάνει στα 24,9 εκατ. από τα οποία τα 5,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ υπερδιπλάσιες των ανοδικών τίτλων (25), είναι οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο (54).

Ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, είναι το κλείσιμο του δείκτη υψηλότερα των 608 μονάδων, ενώ σε περίπτωση επιβάρυνσης του κλίματος, δεν θα πρέπει να απειληθεί το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, καθώς από εκεί και χαμηλότερα θα πληθύνουν σημαντικά οι τάξεις όσων επιλέξουν την επιθετική μείωση θέσεων.