ΕΛΛAΔΑ

Ελληνική «πρωτιά» σε παγκόσμιο σχολικό διαγωνισμό τεχνολογίας στις ΗΠΑ

Ελληνική «πρωτιά» σε παγκόσμιο σχολικό διαγωνισμό τεχνολογίας στις ΗΠΑ - Κεντρική Εικόνα

Παγκόσμιοι πρωταθλητές αναδείχθηκαν πέντε Έλληνες μαθητές λυκείου από τη Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο σχολικό διαγωνισμό τεχνολογίας Stem «F1 In School» που πραγματοποιήθηκε στο Όστιν του Τέξας.

Την πενταμελή νικήτρια ομάδα που κατάφερε να κυριαρχήσει ανάμεσα σε 39 ομάδες χώρες από 24 χώρες από κάθε άκρη του πλανήτη, υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι. Ο Χάρης Κάλφας, ο Κυριάκος Θεοφανίδης, ο Στέλιος Μαυρομάτης, η Αγγελική Σαμαρά κι η Βασιλεία Νιαβή είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές, οι μαθητές από τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη που σχεδίασαν, κατασκεύασαν αλλά και ανέλαβαν την προώθηση της δικής τους  Formula 1.

«Ήταν μοναδική εμπειρία κι ευκαιρία», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αγγελική Σαμαρά, η οποία υπογραμμίζει ότι αυτό που θέλουν είναι να εμπνεύσουν κι άλλους μαθητές να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό και να μεταδώσουν τις γνώσεις τους. Η συνταγή της επιτυχίας τους πάντως όπως επισημαίνει ο Κυριάκος Θεοφανίδης ήταν «η ομαδική δουλειά, η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ μας κι η αφοσίωση.

Το θέλαμε πολύ». Από την πλευρά της η 16χρονη Αγγελική συμπληρώνει: «Σκληρή δουλειά, πάθος και επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας. Ο καθένας είχε την ευθύνη για το δικό του κομμάτι στο project κι έπειτα συνεργαζόμαστε. Δουλέψαμε γύρω στις χίλιες ώρες συνολικά για να ολοκληρώσουμε την εργασία. Αλλά είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να δώσουμε κίνητρο και σε άλλους μαθητές».

Όπως τονίζουν οι νικητές του διαγωνισμού η νίκη τους είναι σταθμός για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Ορισμένοι θα αφοσιωθούν στα μαθήματά τους, ενώ κάποιοι άλλοι  θα διεκδικήσουν την πρωτιά και τον επόμενο χρόνο.

Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του σχολείου, Γιάννης Νταουντάκης «βασικό συστατικό της νίκης μας ήταν το ομαδικό πνεύμα, η επιμονή, η πολλή δουλειά, αλλά κυρίως η οργανωτικότητα. Επειδή συμμετείχαμε ως σχολείο για τρίτη χρονιά σε αυτόν διαγωνισμό είχαμε και την εμπειρία τι πρέπει να προσέξουμε περισσότερο».

Οι πέντε μαθητές κατόπιν πολύμηνης έρευνας και δουλειάς σχεδίασαν σε ειδικό λογισμικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, και κατασκεύασαν, σύμφωνα με τους κανόνες της αεροδυναμικής, το αγωνιστικό αμαξίδιο, ενώ έδωσαν και εξετάσεις, γραπτές και προφορικές, καθώς κλήθηκαν να κάνουν την καλύτερη παρουσίαση του επιτεύγματός τους.

Η συνάντηση των παγκόσμιων πρωταθλητών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κράτησε μια ώρα, καθώς ο κ. Παυλόπουλος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διαδικασία του διαγωνισμού, ενώ παρέλαβε με χαρά και τα δώρα που του προσέφεραν τα παιδιά: Έναν πίνακα ζωγραφικής και μια  πλακέτα με το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο.