ΔΙΕΘΝΗ

Αναταράξεις προκαλεί η εκλογή Τραμπ στη Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

Αναταράξεις προκαλεί η εκλογή Τραμπ στη Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία - Κεντρική Εικόνα

Ανήσυχη είναι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλούν οι δηλώσεις του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με την πολιτική των ελεύθερων συνόρων στο εμπόριο, αλλά και το «κλείσιμο» της υπόθεσης του Diesel Gate, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο επόμενος αμερικανός πρόεδρος έχει προκαλέσει αβεβαιότητα σε πολλά πεδία. Με τη λαϊκιστική ρητορική του κατά τη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα δημιούργησε κλίμα πόλωσης, ωστόσο τα πραγματικά του πολιτικά σχέδια παραμένουν ακόμη και σήμερα ασαφή. Ο προσεχώς νέος ένοικος του Λευκού Οίκου προκαλεί πολλά ερωτήματα, μεταξύ άλλων και εκ μέρους του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου. Εξαιρετικά απρόβλεπτο μοιάζει το σκηνικό για τρεις γερμανικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς που έχουν πολλά ανοιχτά «μέτωπα» στις ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, ο εκλογική νίκη του Τραμπ συνιστά παράγοντα αβεβαιότητας από πολλές απόψεις. Τα ηγετικά στελέχη της VW ελπίζουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών να μην επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές για το σκάνδαλο με τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα της εταιρείας. Αυτό είπε προ ημερών και ο επικεφαλής της εταιρείας Ματίας Μύλερ, εκφράζοντας την ελπίδα η υπόθεση να κλείσει πριν να αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με πλήθος μηνύσεων από υπηρεσίες, πελάτες και εμπόρους αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, έχοντας ήδη διαπραγματευθεί τον πιο ακριβό συμβιβασμό στην ιστορία του κλάδου: Τα πρόστιμα και οι αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλει μπορεί να της κοστίσουν έως και 16,5 δις δολάρια. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμβιβασμός σε όλες τις νομικές υποθέσεις, στις οποίες ήρθαν να προστεθούν και πληροφορίες για νέες παρατυπίες από την Audi, που έγιναν αφορμή για νέες μηνύσεις. Και πάνω από όλα αυτά κρέμεται απειλητικά η δαμόκλειος σπάθη πιθανών ποινικών ερευνών της αμερικανικής δικαιοσύνης, τις οποίες θέλει να αποφύγει ο γερμανικός όμιλος επίσης διά της συμβιβαστικής οδού.

Επιπλέον η Volkswagen, όπως και το σύνολο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ανησυχούν για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στο εμπορικό πεδίο. Οι μέχρι τώρα δηλώσεις του αφήνουν να εννοηθεί ότι θα κινηθεί με λογικές προστατευτισμού, με μερίδα αναλυτών να εκφράζει φόβους για πιθανό απομονωτισμό των ΗΠΑ, ο οποίος θα έπληττε τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.