ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινά συνέδρια και προώθηση προϊόντων Ελλάδας-Ιταλίας

Από Ιταλία προέρχεται το 5% των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα - Κεντρική Εικόνα

Η συνδιοργάνωση επιχειρηματικών συνεδρίων και η ενίσχυση των κοινών δικτύων προώθησης των προϊόντων Ελλάδας και Ιταλίας αποφασίστηκε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης στη Ρώμη που πραγματοποίησε η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού κ. Θεοδώρα Τζάκρη, κατόπιν πρόσκλησης της Confiindustria (Ένωση Βιομηχανιών Ιταλίας), συνοδευόμενη από επιχειρηματική αποστολή απαρτιζόμενη από εκπρόσωπο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΕΕ), της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, τον Πρόεδρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο της "ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ" κ. Αν. Τζίκα, καθώς και αντιπροσωπεία επιχειρηματιών από τους τομείς βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, logistics, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Διοίκηση του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών της Ιταλίας (ICE), κατά τη διάρκεια της οποίας προτάθηκε από την Υφυπουργό η συν-διοργάνωση δυο επιχειρηματικών συνεδρίων τον προσεχή Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο συνέδριο αφορά στον κλάδο τροφίμων και ποτών και θα συν-διοργανωθεί από ICE, Condindustria και ΣΒΒΕ και το δεύτερο αφορά στις νέες τεχνολογίες και την πληροφορική και θα συν-διοργανωθεί από τους δυο ιταλικούς φορείς και την ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ με τη συμμετοχή ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων.

Επίσης αποφασίστηκε η υπογραφή συμφωνίας για την ενίσχυση των δικτύων επιχειρήσεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την από κοινού προώθηση ελληνικών και ιταλικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Η Υφυπουργός, συνοδευόμενη από επιχειρηματίες του κλάδου των logistics, επισκέφτηκε το Centro Agroalimentare di Roma, που είναι το μεγαλύτερο αγροδιατροφικό κέντρο εφοδιασμού της Ιταλίας και το τέταρτο μεγαλύτερο της Ευρώπης και πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τη Διοίκηση του κέντρου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η υπογραφή συμφωνίας για την προώθηση και διακίνηση ελληνικών προϊόντων στην ιταλική αγορά μέσω του συγκεκριμένου κέντρου.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης, η Υφυπουργός συναντήθηκε επίσης με την ομόλογό της Υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Μπελανόβα. Οι δυο Υφυπουργοί τόνισαν από κοινού την ανάγκη εγκατάλειψης των πολιτικών λιτότητας που πλήττουν το Κράτος Πρόνοιας, το οποίο αποτελεί τη βάση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ευημερίας, ενώ παράλληλα θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Διαπίστωσαν επίσης τη δυνατότητα ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των ιταλικών και των ελληνικών επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης τροφίμων και ποτών, των logistics, της ενέργειας, της φαρμακοβιομηχανίας, των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Η κ. Τζάκρη προσκάλεσε την ομόλογό της στην Ελλάδα, κατά τον χρόνο διεξαγωγής των δυο επιχειρηματικών συνεδρίων, για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας Βιομηχανικής Συνεργασίας που θα θέτει τις βάσεις και τις αρχές, καθώς και το πλαίσιο για τον συντονισμό των πολιτικών υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις δυο χώρες.-

Την τρίτη ημέρα συν-διοργανώθηκε ημερίδα από την Confindustria και το ICE, με συμμετοχή του Προέδρου του Δικτύου των Ιταλικών Βιομηχανικών Επιχειρήσεων κ. Bonomi. Στην ημερίδα παρουσιάστηκε ένα θεσμικό εργαλείο δικτύωσης των ιταλικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με σκοπό την εξωστρέφεια και την κατάκτηση νέων αγορών. Η ιταλική πλευρά δήλωσε την διαθεσιμότητά της για μεταφορά της σχετικής τεχνογνωσίας και παρουσίασε τις προοπτικές διεύρυνσης των δικτύων αυτών με συμμετοχή και ελληνικών επιχειρήσεων για την από κοινού δραστηριοποίηση στις διεθνείς αγορές. Στο τέλος της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν σαράντα στοχευμένες επιχειρηματικές συναντήσεις (b2b) μεταξύ ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων.