ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Στάση αναμονής, περιμένοντας τον Draghi

Χ.Α.: Στάση αναμονής, περιμένοντας τον Draghi - Κεντρική Εικόνα

Με χαμηλές συναλλαγές και χωρίς διάθεση για «ακρότητες», πλην ιχθυοκαλλιεργειών (Νηρέας, Σελόντα) εξελίσσεται η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο και δείχνει βέβαιο ότι η εικόνα αυτή θα διατηρηθεί μέχρι τις 15.30, όταν και θα ξεκινήσει η ομιλία του Mario Draghi, μετά την σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Το σίγουρο είναι πως μέχρι στιγμής η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά κρατά «μικρό καλάθι», μετά και την χθεσινή δημοσίευση του Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, "οι ελληνικές τράπεζες δεν αναμένεται να λάβουν το 'πράσινο φως' για να ανακτήσουν την πρόσβαση στην φθηνή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτήν την εβδομάδα, μετά το αδιέξοδο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της", δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters. Μια πηγή υποστήριξε πως το "waiver" θα επανέλθει μόνο όταν δώσουν την έγκριση οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Οι υφυπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης (EwG) αναμένεται να συναντηθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα για να προετοιμάσουν την συνάντηση του Eurogroup αργότερα τον Ιούνιο, όπου μπορούν να ληφθούν αποφάσεις. 

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Reuters.

Σε κάθε περίπτωση δείχνει να είναι σε απόλυτη εξέλιξη ένα ιδιότυπο "στοίχημα" μεταξύ Draghi και Στουρνάρα, καθώς ο δεύτερος σε πρόσφατη ομιλία του στην Θεσσαλονίκη, είχε δημιουργήσει σημαντικές προσδοκίες για επιστροφή του "waiver" (κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ ως εγγύηση για την παροχή φθηνής ρευστότητας) στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, δεν αποκλείεται η επιστροφή του «waiver» με προϋποθέσεις (αν δώσει το «ok» το EwG), ενώ το «QE» θα έρθει πολύ αργότερα μέσα στο έτος.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν χρειάζεται να συνεδριάσει το δ.σ. της κεντρικής τράπεζας για να αποφασιστεί η επιστροφή του "waiver". Αν εγκριθεί πριν τα τέλη Ιουνίου αυτό θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να λάβουν μέρος στο πρώτο κύμα του «TLTRO2».

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα διεξάγεται, μέχρι στιγμής η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου από το ταμπλό του FTSE25 ξεχωρίζει για μία ακόμα συνεδρίαση ο τίτλος της ΔΕΗ, όχι μόνο γιατί σημειώνει κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων, αλλά και διότι και η σημερινή κίνηση συνοδεύεται από ιδιαίτερα υψηλή προσφορά και «μάχες» μεταξύ αγοραστών και πωλητών.

Οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, εναλλάσσοντας πρόσημα, εκτός των ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Motor Oil, που μέχρι στιγμής κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Εννοείται πως η μέχρι στιγμής εικόνα, μόνο ενδεικτική δεν είναι για την συνέχεια και οι "αντιμαχόμενες" πλευρές στο ταμπλό του Χ.Α. θα λάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες μετά τις 15.30.

Σε κάθε περίπτωση, ίσως αξίζει υποσημείωσης, πως μέχρι στιγμής ο γενικός δείκτης κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως σε καμία περίπτωση δεν έχει επιχειρήσει να πάρει "απόσταση ασφαλείας" από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο, περιμένοντας και αυτός τα τελευταία ενενήντα λεπτά της συνεδρίασης.